Κατοικιδια

Φάλαινα στον Άλιμο: Ο ζιφιός οδηγήθηκε σε ανοιχτή θάλασσα (video)

Της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή - Εθεάθη στη Σαλαμίνα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φάλαινα στον Άλιμο: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για να μεταφερθεί ο ζιφιός στην ανοιχτή θάλασσα. Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για την τύχη του κήτους.

Η φάλαινα που εντοπίστηκε σε παραλία στον Άλιμο, αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει στην ανοιχτή θάλασσα, όπως έγινε γνωστό. Ο ζιφιός βρέθηκε τραυματισμένος στην παραλία ΕΔΕΜ.

Η επιχείρηση για τη μεταφορά της φάλαινας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής (28/1). Οδηγήθηκε στα βαθιά περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία δίπλα της.

Η απόφαση ελήφθη, αφού πρώτα της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά. Το σημερινό 24ωρο είναι κρίσιμο για την τύχη του κήτους, το οποίο δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στον Άλιμο. Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Φάλαινα στον Άλιμο - Τεράστια κινητοποίηση για τον ζιφιό

Στη φάλαινα, που έφερε τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Η κατάστασή της κρίθηκε σοβαρή, καθώς έφερε κάκωση στην κάτω σιαγόνα και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (28/1) στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

H φάλαινα ζιφιός στον Άλιμο δέχεται τις πρώτες βοήθειες από διασώστες © EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Η φάλαινα στον Άλιμο ανήκει στο είδος «ζιφιός» και ζει στις ελληνικές θάλασσες © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από κοντά παρακολούθησε την επιχείρηση και ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη φάλαινα στον Άλιμο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Κτηνίατρος «Αρίων» για τη φάλαινα ζιφιός: «Εθεάθη στη Σαλαμίνα»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 σήμερα Σάββατο (29/1) η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», γνωστοποίησε ότι η νεαρή φάλαινα εθεάθη στη Σαλαμίνα.

Όπως είπε, δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει τελικά.

Ανέφερε, πάντως, ότι η φάλαινα έχει βγει προς τα έξω και γι' αυτό τον λόγο έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές, ομάδες διάσωσης και το Λιμενικό Σώμα, παρακολουθώντας τις κινήσεις της φάλαινας.

Φάλαινα ζιφιός στην Ελλάδα και στον κόσμο - Βασικά χαρακτηριστικά

Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Συναντάται στην Ελλάδα.

Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.

Η είδηση για τη φάλαινα στον Άλιμο, την επιχείρηση διάσωσης και τη μεταφορά της στην ανοικτή θάλασσα κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις