- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπουρλά για το χάπι της Pfizer: «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»
Το Paxlovid είναι το δεύτερο χάπι για την Covid-19 και θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας
«Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά τη σημερινή καθώς παρήχθη ένα αποτελεσματικό χάπι κατά της Covid-19.
Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Βρετανία στο χάπι της Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Pfizer ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε αντιικό χάπι της Covid-19 μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%. Πρόκειται για το δεύτερο χάπι κατά της ασθένειας, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το χάπι της Pfizer - PAXLOVID (PF-07321332) είναι «άκρως αποτελεσματικό» στην πρόληψη της σοβαρής νόσου μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν τη φαρμακευτική αγωγή αμέσως αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», έγραψε ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το χάπι.
Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα.
Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ σε 1.200 εθελοντές έδειξε ότι το χάπι, το οποίο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου εφόσον χορηγηθεί τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι τα εάν εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.
«Είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου αντί να καταλήξουν δέκα στο νοσοκομείο, μόνον ένας θα πάει και πιθανώς ελάχιστοι – και αν – θα πεθάνουν. Η κυκλοφορία του χαπιού αυτού θα σώσει εκατομμύρια ζωές» είπε αργότερα μιλώντας στο CNN. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «χωρίς τους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις δεν θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε τον κορωνοϊό, αλλά επειδή τα εμβόλια δεν είναι κατά 100% αποτελεσματικά, και δεν τα κάνουν όλοι, αντιμετωπίζουμε τη δυσάρεστη κατάσταση με τις κατάμεστες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Τώρα, όμως, έχουμε μια λύση γι’ αυτό. Δεν αφορά στην πρόληψη της Covid-19, αλλά για τη θεραπεία των ατυχών που νοσούν απ’ αυτήν».
Ερωτηθείς αναφορικά με κάποιες « δυσάρεστες επιπτώσεις» που ανέφερε το ανακοινωθέν της Pfizer για το χάπι, ο Mπουρλά εξήγησε ότι αφορούν σε συμπτώματα που αναμένονται από την Covid-19, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και διάρροια και ότι μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι κατά τις κλινικές δοκιμές αντιμετώπισαν «σοβαρές δυσάρεστες συνέπειες», έναντι ποσοστού 6% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Βλεφαρίτιδα, μία χρόνια φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους
Μερικές φορές η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για συνεχή εξέλιξη
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το έντερο
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για επανεμφάνιση κρουσμάτων και αυξημένο κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση 11 οργανωμένων εθελοντικών δράσεων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31/5
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της Έμμηνου Ρύσης 28 Μαΐου
Ο γιατρός και ερευνητής μιλά για τη διαδρομή του στην έρευνα, τη φύση της επιστήμης και τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.