1821 Digital Gallery

Μόσιαλος: Τα 11 κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της ΑstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca © EPA/OXFORD UNIVERSITY / JOHN CAIRNS
Συστηματοποίηση των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα
  • A-
  • A+
0
Ο Ηλίας Μόσιαλος παραθέτει τα ερωτήματα που υπάρχουν για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Πριν την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του EMA, από επικεφαλής, Έμερ Κουκ,  για το εμβόλιο της AstraZeneca, o Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει, όπως αναφέρει, μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα. Στο τέλος της ανάρτησής του τονίζει ότι «θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Σε λίγη ώρα θα γίνει η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) με τις προτάσεις τους για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Τα ερωτήματα που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής είναι πολλαπλά και δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που εξετάζουν.

Πάρα ταύτα, θα κάνω μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα

Σχετικα
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα - Τι είναι ο αδενοϊός
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα - Τι είναι ο αδενοϊός

1. Είναι τα περιστατικά των θρομβώσεων που έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από τα περιστατικά σε αντίστοιχο πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί; Σε αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ΕΜΑ ότι είναι πολύ λιγότερα από τα στατιστικά αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό.

2. Είναι τα περιστατικά των εγκεφαλικών θρομβώσεων περισσότερα σε εμβολιασμένους; Σε αυτό το ερώτημα οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ είπαν πως ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός στην Ευρώπη συνολικά. Το ποσοστό εμφάνισης είναι πιθανότατα στατιστικά ασήμαντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ίσως να είναι ελάχιστο μεν αλλά πιο αυξημένο σε επίπεδο συγκεκριμένων κρατών.

3. Υπήρξαν εγκεφαλικές θρομβώσεις και με τα άλλα εμβόλια (Pfizer & Moderna); Ναι, υπήρξαν αλλά τα κλινικά χαρακτηριστικά που εξετάζονται τώρα από τον ΕΜΑ είναι ίσως διαφορετικά από τα χαρακτηρίστηκα των θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Θυμίζω εδώ πως ο FDA δεν έδωσε οδηγίες αναστολής ή διακοπής μετά την ανάλυση των περιστατικών αυτών.

Σχετικα
Ηπατίτιδα σε παιδιά - Μόσιαλος: Ποια τα πιθανά αίτια
Ηπατίτιδα σε παιδιά - Μόσιαλος: Ποια τα πιθανά αίτια

4. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα όσων εμβολιάστηκαν; Η απάντηση στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου είναι πως αυτό επί του παρόντος επίσης εξετάζεται.

5. Επίσης εξετάζουν τις διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν γίνει 11 εκατομμύρια ΑΖ εμβολιασμοί αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά ενώ έχουμε 10 (?) στις ευρωπαϊκές χώρες.

6. Μπορεί οι διαφορές μεταξύ ΗΒ και ορισμένων χωρών να οφείλονται στο γεγονός πως το εμβόλιο χορηγήθηκε στους άνω των 50 μέχρι στιγμής στο ΗΒ, ενώ σε ορισμένες χώρες που συνέβησαν τα περιστατικά χορηγήθηκε σε νεότερες ηλικιακές ομάδες;

7. Ξέρουμε εάν έχουμε περισσότερα περιστατικά σε γυναίκες ή άντρες και εάν αυτό οφείλεται σε παράγοντες που έχουν η δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο;

8. Μπορεί μια προηγουμένη λοίμωξη από κορωνοϊό να έχει συμβάλει σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα και τα αποτελέσματα να συνδέονται ή να μην σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου;

9. Υπάρχει συσχέτιση με την παρτίδα η το σημείο παραγωγής των εμβολίων;

10. Υπάρχει πιθανός βιολογικός μηχανισμός που να εξηγεί τη διαφορετική αντίδραση στο εμβόλιο από κάποιους;

11. Ξέρουμε αν κάποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές σε όσους είχαν εγκεφαλική θρόμβωση;

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Το βέβαιο είναι πως ο αριθμός των περιστατικών είναι εξαιρετικά μικρός. Θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση.

Σε λίγη ώρα θα γίνει η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) με τις προτάσεις τους για το εμβόλιο της...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5