- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Κορωνοϊός: Όλα τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια
Συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Οι Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα νεότερα για τα εμβόλια ενάντια του κορωνοϊού
Όλα τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Υπογραμμίζουν ότι για να ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και η ευρεία διάθεση στην παγκόσμια αγορά, ένα εμβόλιο θα πρέπει να λάβει άδεια από τις εγκριτικές Αρχές που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ευρώπη. Οι εγκριτικές Αρχές στηρίζονται κυρίως σε δεδομένα μελετών σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός νέου εμβολίου ή ενός οποιουδήποτε νέου φαρμάκου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια. Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές, δηλαδή σε δοκιμές σε ζώα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες και να διαπιστωθεί η ικανότητα του εμβολίου να εγείρει ανοσιακή απόκριση και μνήμη.
Τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1, δηλαδή μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μικρό αριθμό υγιών εθελοντών για να διαπιστωθεί η ασφάλεια στους ανθρώπους και να κατανοηθούν βασικοί μηχανισμοί επαγωγής ανοσιακής μνήμης.
Τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ πλέον προσδιορίζεται και το βέλτιστο δοσολογικό επίπεδο.
Επτά εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και επιβεβαιώσουν τις μελέτες φάσης 2, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Προς το παρόν, κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.
Τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Οι Καθηγητές τονίζουν ότι «με την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών φάσης 3 θα μπορέσει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρονικός ορίζοντας διάθεσης των εμβολίων στην παγκόσμια αγορά. Η επιστημονική πρόοδος, καθώς και το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει δείξει πρωτοφανή κινητοποίηση για την ανεύρεση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, έχει ως αποτέλεσμα να αναμένουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με την ανάπτυξη εμβολίων έναντι άλλων ιών κατά το παρελθόν».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ποιοι χρειάζεται να προσέξουν
Το 90% διαγιγνώσκεται όταν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο
Ραπαμυκίνη, μετφορμίνη και GLP-1
Γενετικοί παράγοντες, φάρμακα και συνήθειες εξηγούν τις διαφορετικές αντιδράσεις στον καφέ
Ενημέρωση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και η φωνή των γυναικών στο επίκεντρο
Τι ρόλο παίζουν τα smartwatches στη διάγνωση
Το μεγάλο hype γύρω από το BPC-157
Έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου εθνικού σχεδίου δράσης
Μια επίμονη λοίμωξη που αφορά περισσότερο από το 10% του πληθυσμού
Πώς μπορεί να μειωθεί γρήγορα το στρες που μας κατακλύζει
1 στους 4 νέους καρκίνους στους άνδρες στην ΕΕ αφορά τον προστάτη
Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη η 15η Σεπτεμβρίου
Νέα επιστολή της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας προς τις αρμόδιες αρχές
Πώς ένας τραυματισμένος ιστός προσαρμόζεται προοδευτικά και με ασφάλεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευαισθησία μπορεί να αναπτύσσεται σταδιακά
Όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
«Μην επιλέγεις οδοντιατρική θεραπεία σαν ταξιδιωτική προσφορά», τονίζει η ΕΟΟ
Ειδικοί μιλούν για τα εμβόλια mRNA, την ανοσοθεραπεία και την έγκαιρη διάγνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.