Κορωνοϊός - Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί λέμε τώρα «ναι» στις μάσκες
Τις φοράμε όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μη μεταδώσουμε τον ιό


Ο καθηγητής - λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε γιατί η χρήση της προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό είναι τώρα απαραίτητη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στη μετάβαση της χώρας στην επόμενη φάση της κρίσης με τη νόσο Covid-19, στη φάση της κανονικότητας και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Εξ ου και μίλησε για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος και εξήγησε γιατί τώρα το υπουργείο Υγείας την επιβάλλει υποχρεωτικά σε συγκεκριμένους χώρους.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι εμείς γλιτώσαμε από το κακό όχι χωρίς τραυματισμούς και όχι χωρίς απώλειες. Μίλησε για ψύχραιμη αλλά εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί στάση. Τόνισε ακόμα για τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. «Τότε ήμασταν σε ένα απαγορευτικό», είπε χαρακτηριστικά. «Και το απαγορευτικό ήταν τότε αρκετό. Τώρα, όμως οι συνθήκες είναι άλλες. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι οργανισμοί στηρίζουν την στρατηγική μας. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα είπε που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική», συμπλήρωσε. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας «θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον ιό, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδόσιμε τον ιό. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα στα ΜΜΜ, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει αυτός «ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».
Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε: «Η κοινωνία σιγά, σιγά θα ανοίξει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας».
Σωστή χρήση μάσκας
Ο καθηγητής - λοιμωξιολόγος τόνισε ακόμα ότι δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία το πώς θα την πιάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την πιάνουμε από μπροστά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε εκ νέου στον κίνδυνο από μια λανθασμένη χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που αυτή μπορεί να δίνει στον πολίτη. Όπως είπε για πολλοστή φορά, η χρήση της δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής αγγίγματος του προσώπου μας. «Νομίζω πρέπει να δούμε αυτό το μέτρο όχι σαν μια αποξένωση, αλλά σαν μια συνεργασία, μια αίσθηση της συμβολής μας στο γενικό καλό. Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί» τόνισε. Η μάσκα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι υποχρεωτική για την είσοδο σε καταστήματα, αλλά και την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής των χεριών παραμένουν από τα πιο βασικά στην καθημερινότητά μας και είναι αυτά που μας έβγαλαν από αυτήν την κατάσταση.
Τέλος, ανέφερε ότι τα παιδιά συνήθως μολύνονται στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι ασυνήθιστη η μετάδοση κορωνοϊού από ενήλικα σε παιδί. Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο συχνή είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών προληπτικού ελέγχου
Τα βασικά ευρήματα και πως δρουν τα δύο φάρμακα
Το νορβηγικό μοντέλο φροντίδας που αλλάζει ζωές
Ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υπέρταση
Αναγκαία η απόκτηση φυσιολογικού βάρους πριν τα έξι χρόνια - Τα στοιχεία έρευνας
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.