Health & Fitness

Προειδοποίηση καρδιολόγου για τα σφηνάκια ελαιόλαδου: Πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση;

Ειδικός αντιδρά στο viral trend κατανάλωσης ελαιόλαδου το πρωί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καρδιολόγος προειδοποιεί για τη viral τάση με τα «σφηνάκια» ελαιόλαδου το πρωί - Λέει ότι δεν ωφελούν την καρδιά και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Μια καρδιολόγος προειδοποιεί ενάντια σε μια νέα, αμφιλεγόμενη τάση ευεξίας που κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κατανάλωση «σφηνάκι ελαιόλαδου» κάθε πρωί.

Η ιδέα πίσω από το trend είναι ότι, πίνοντας λίγο ελαιόλαδο με άδειο στομάχι, το σώμα επωφελείται από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Πολλοί χρήστες ισχυρίζονται πως νιώθουν περισσότερη ενέργεια και βελτίωση της πέψης - ωστόσο, αρκετοί ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Το ελαιόλαδο θεωρείται πράγματι μια υγιεινή πηγή λιπαρών, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να προστατεύσει από τον καρκίνο.

Η διαιτολόγος Τζούλια Ζουμπάνο σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κανένα άλλο λάδι δεν προσφέρει τόσα οφέλη».

Ωστόσο, η καρδιολόγος Δρ. Χέδερ Σένκμαν, γνωστή και ως @veganheartdoc, προειδοποιεί ότι η πρακτική των «σφηνακίων» ελαιόλαδου δεν είναι ωφέλιμη. Σε βίντεο της στο TikTok, εξηγεί ότι, παρά το γεγονός πως βρίσκει το trend «αστείο», το θεωρεί ταυτόχρονα «απογοητευτικό και επικίνδυνο».

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν σφηνάκια ελαιόλαδου», τονίζει η Σένκμαν. «Δεν κάνει καλό στην καρδιά, στη χοληστερίνη ή στη μέση τους. Ναι, το ελαιόλαδο έχει οφέλη, αλλά όχι όταν καταναλώνεται μόνο του σε αυτή τη μορφή».

Η γιατρός, που ακολουθεί φυτοφαγική διατροφή από το 2005 και συμμετέχει σε αθλητικές διοργανώσεις όπως Ironman και υπερμαραθώνιους, υπογραμμίζει ότι η συνολική διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής είναι αυτά που καθορίζουν την υγεία της καρδιάς, όχι ένα μεμονωμένο «κόλπο».

Άλλοι ειδικοί συμμερίζονται την άποψή της, προειδοποιώντας ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις ή αύξηση βάρους, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες.

Συνολικά, όπως σημειώνει το Health.com, η προσθήκη ελαιόλαδου σε ένα ισορροπημένο γεύμα είναι επαρκής - τα «σφηνάκια» δεν προσφέρουν επιπλέον οφέλη.

Οι ειδικοί συνιστούν, πριν ακολουθήσει κανείς τέτοιες τάσεις, να συμβουλεύεται πάντα γιατρό ή διαιτολόγο.

(Με πληροφορίες Ladbible)