- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Προβληματισμός και σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για τις εξαγωγές ελαιολάδου
Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας Έλληνας παραγωγός δεν έχασε πολύ χρόνο όταν την άνοιξη ο Τραμπ απείλησε με δασμούς και άρχισε αμέσως να αναζητά εναλλακτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση βρήκε νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Itapoa σε δύο εβδομάδες. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης ήταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία.
«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα από τον Τραμπ να μην βασιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια αγορά... και να έχουμε πάντα εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στο ελαιοτριβείο και το εργοστάσιο εμφιάλωσης ελαιολάδου του, που περιβάλλεται από χιλιάδες φιάλες και τεράστιες δεξαμενές γεμάτες με το «χρυσό» ελληνικό λάδι.
Το ελαιόλαδο αποτελεί στρατηγικό προϊόν για την Ελλάδα, με τους λόφους της να καλύπτονται από ελαιώνες και δέντρα αιώνων. Το 2024, η οικογενειακή εταιρεία Παπαδόπουλου εξήγαγε 350 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της. Για το 2025, έχει ήδη στείλει 100 τόνους. Εάν επιβληθεί ο δασμός, εκτιμά ότι οι πωλήσεις στην Αμερική θα μειωθούν κατά 40% φέτος.
Η επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο το φάσμα των ευρωπαϊκών εξαγωγών, από το κρασί και τα ροδάκινα μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οποιοδήποτε πλοίο εισέρχεται σε αυτή τη νέα ζώνη θα τίθεται σε λίστα κυρώσεων»
«Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ περιλαμβάνει μια πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα με αναχαιτιστικά χαμηλής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας»
«Ελπίζουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους μας» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση
Τι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ
«Δεν τις αναγνώρισε η μητέρα τους όταν τις είδε», λέει ο ξάδελφός τους
Εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου - Τριήμερη εκεχειρία
Στο 41% η AfD στις δημοσκοπήσεις - Πίεση στον καγκελάριο Μερτς και φόβοι για επεισόδια
Ανησυχίες στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου για έλλειψη ετοιμότητας και άνοδο δυνάμεων φιλικών προς τη Μόσχα
Η Σάρα Χαλίφα και οι συγκατηγορούμενοί της καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού
Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο
Το AfD έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλά κρατίδια της Γερμανικής Ομοσπονδίας αλλά και σε εθνικό επίπεδο, διεκδικώντας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ατμομηχανής της Ευρώπης
Για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας στη Γάζα
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.