- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Προβληματισμός και σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για τις εξαγωγές ελαιολάδου
Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας Έλληνας παραγωγός δεν έχασε πολύ χρόνο όταν την άνοιξη ο Τραμπ απείλησε με δασμούς και άρχισε αμέσως να αναζητά εναλλακτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση βρήκε νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Itapoa σε δύο εβδομάδες. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης ήταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία.
«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα από τον Τραμπ να μην βασιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια αγορά... και να έχουμε πάντα εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στο ελαιοτριβείο και το εργοστάσιο εμφιάλωσης ελαιολάδου του, που περιβάλλεται από χιλιάδες φιάλες και τεράστιες δεξαμενές γεμάτες με το «χρυσό» ελληνικό λάδι.
Το ελαιόλαδο αποτελεί στρατηγικό προϊόν για την Ελλάδα, με τους λόφους της να καλύπτονται από ελαιώνες και δέντρα αιώνων. Το 2024, η οικογενειακή εταιρεία Παπαδόπουλου εξήγαγε 350 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της. Για το 2025, έχει ήδη στείλει 100 τόνους. Εάν επιβληθεί ο δασμός, εκτιμά ότι οι πωλήσεις στην Αμερική θα μειωθούν κατά 40% φέτος.
Η επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο το φάσμα των ευρωπαϊκών εξαγωγών, από το κρασί και τα ροδάκινα μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Κλιματική κατάρρευση, νέα πανδημία και παγκόσμια σύγκρουση, τα πιο πιθανά σενάρια
Οι ομοιότητες στις υποθέσεις ενισχύουν τους φόβους για serial killer
Ρεκόρ θερμοκρασιών, με τις αρχές να προειδοποιούν για ακόμη πιο ακραία ζέστη
Γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία
4ο «αστέρι» θα ράψει στη φανέλα του ο Ολυμπιακός, καθώς είναι η τέταρτη φορά που κατέκτησε τη Euroleague
Νεότερος απολογισμός από τη σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο - Συλλυπητήριο μήνυμα από τη φον ντερ Λάιεν
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι απίστευτες εικόνες σε βίντεο του TikTok
Ακόμα και αν υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Ρούμπιο εκτιμά ότι η συμφωνία είναι ακόμη εφικτή
Πώς η Κίνα πείθει – πλέον – ως η έτερη υπερδύναμη του διεθνούς συστήματος
Ο πολιτικός σεισμός και η κρίση του Κιρ Στάρμερ
«Πρόκειται για μια πληγή της χριστιανικής μνήμης», δήλωσε ο βορειοαμερικανός ποντίφικας
Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση
Oι κατηγορίες του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας
Πηγή του Al Jazeera αναφέρει πρόοδο στις συνομιλίες - Πιθανή συμφωνία ακόμη και αύριο
Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 600 δήμους σε όλη την Ιταλία
Έκτακτη σύσκεψη στο Ελσίνκι - Ανησυχία για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Το δεύτερο θετικό κρούσμα χανταϊού μεταξύ των 14 Ισπανών που αποβιβάστηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.