Health & Fitness

Αλουμινόχαρτο: Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τυλίγουμε με αυτό

6 σοβαρά λάθη με το αλουμινόχαρτο που κάνουμε όλοι

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρότι βολικό, το αλουμινόχαρτο δεν είναι πάντα ασφαλές στη χρήση

Το αλουμινόχαρτο είναι από τα πιο βολικά εργαλεία της κουζίνας. Τυλίγουμε τα περισσεύματα, καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το ταψί με το φαγητό για να μείνει ζεστό, το χρησιμοποιούμε ακόμα και για να ψήσουμε κάθε λογής τρόφιμο επάνω του. Όμως, όσο χρήσιμο κι αν είναι, δεν κάνει για όλες τις δουλειές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαλάσει το φαγητό - ή  ακόμα χειρότερα – να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. 

Και ναι, το αλουμινόχαρτο είναι το “μαγικό χαρτί” της κουζίνας - όμως, όπως προειδοποιεί ο ειδικός ασφάλειας τροφίμων Δρ. Darin Detwiler, υπάρχουν χρήσεις που πρέπει να αποφεύγονται.

Ποιες είναι  χρήσεις του αλουμινόχαρτου που πρέπει να αποφύγουμε 

  • Τα όξινα τρόφιμα
    Ντομάτες, λεμόνια, ξίδι και γενικά όξινα υλικά αντιδρούν με το αλουμίνιο. Το αποτέλεσμα; Το φαγητό αποκτά μεταλλική γεύση και μικρές ποσότητες αλουμινίου περνούν μέσα του. Αν θες να μαρινάρεις κοτόπουλο σε χυμό λεμονιού ή να αποθηκεύσεις σάλτσα ντομάτας, προτίμησε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία.
  •  Η μακροχρόνια αποθήκευση
    Το αλουμινόχαρτο δεν είναι αεροστεγές. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει τον αέρα και τα βακτήρια να περάσουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης. Για τα περισσεύματα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για λίγες ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα, αλλά όχι για μέρες ή εβδομάδες. Η καλύτερη λύση; Γυάλινα ή κεραμικά δοχεία με καπάκι.
  • Στο ψήσιμο γλυκών και αρτοσκευασμάτων
    Αν βάλεις αλουμινόχαρτο στο ταψί για μπισκότα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καούν από κάτω ή να κολλήσουν. Το αλουμίνιο μεταφέρει τη θερμότητα πολύ έντονα και μπορεί να σου καταστρέψει τα γλυκά. Για ομοιόμορφο ψήσιμο, προτίμησε λαδόκολλα ή σιλικόνη.
  • Στον φούρνο μικροκυμάτων
    Αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα λάθη. Το μέταλλο στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή ακόμα και φωτιά. Μην βάζεις ποτέ πατάτες, λαχανικά ή άλλο φαγητό τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στα μικροκύματα. Αν χρειάζεσαι κάλυμμα, χρησιμοποίησε ειδικά καπάκια για μικροκύματα ή λαδόκολλα.
  • Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες Το αλουμινόχαρτο αντέχει στη ζέστη, αλλά όχι για πάντα. Πάνω από τους 200°C (400°F) μπορεί να αρχίσει να διασπάται και να αφήνει αλουμίνιο στο φαγητό, ειδικά αν αυτό είναι πολύ αλμυρό ή όξινο. Αν ψήνεις σε δυνατή φωτιά ή πάνω στη σχάρα, καλύτερα χρησιμοποίησε ανθεκτικά σκεύη ή το ειδικό "grill foil" που υπάρχει στο εμπόριο.
  • Για στρώσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα Πολλοί στρώνουν το κάτω μέρος του φούρνου ή της σχάρας με αλουμινόχαρτο για να μαζεύει τα λίπη. Όμως αυτό είναι λάθος: εμποδίζει τη ροή του αέρα, κάνει το ψήσιμο άνισο και αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς. Επίσης μπορεί να χαλάσει τα θερμαντικά στοιχεία. Αν θέλεις να αποφύγεις το καθάρισμα, προτίμησε ειδικά ταψάκια ή προστατευτικά επαναχρησιμοποιούμενα καλύμματα.

Το αλουμινόχαρτο είναι σίγουρα χρήσιμο, αλλά δεν είναι τελικά για όλες τις δουλειές της κουζίνας. Μικρές ποσότητες αλουμινίου μπορεί να περνούν στο φαγητό, ειδικά σε λάθος χρήση, και μακροπρόθεσμα να επιβαρύνουν την υγεία. Η λύση είναι απλή: χρησιμοποίησέ το με μέτρο και προτίμησε πιο ασφαλείς εναλλακτικές όπως γυάλινα δοχεία, λαδόκολλα και σιλικόνη.

Με πληροφορίες από: EatingWell