Health & Fitness

Έρευνα: Το είδος φαγητού που αυξάνει περισσότερο το βάρος ακόμη και με τις ίδιες θερμίδες

Τα τρόφιμα που οδηγούν σε μεγαλύτερη αύξηση λίπους και βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νέα έρευνα διαπίστωσε μια διατροφή με εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές αυξάνει το βάρος, ακόμη και όταν καταναλώνεται ο ίδιος αριθμός θερμίδων.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος με μια διατροφή εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών σε σχέση με μια διατροφή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών, ακόμη και όταν καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Η μελέτη σε 43 άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών συνέκρινε διατροφές με παρόμοια διατροφικά στοιχεία, αλλά με επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, και διαπίστωσε ότι οι άνδρες πήραν περίπου ένα κιλό περισσότερο λίπος ενώ ακολουθούσαν την εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή σε σύγκριση με την μη επεξεργασμένη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, έδειξαν ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων δεν είναι ο «μοναδικός καθοριστικός παράγοντας» για την αύξηση του σωματικού βάρους και ότι η «επεξεργασμένη φύση» των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών από μόνη της βλάπτει την αναπαραγωγική και μεταβολική υγεία - ανεξάρτητα από τη διατροφική περιεκτικότητα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θερμίδες από μη επεξεργασμένα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «δεν αποθηκεύονται ή δεν μεταβολίζονται εξίσου», ακόμη και όταν ελέγχεται η περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά.

Η εργασία τους αποκάλυψε επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εισάγει υψηλότερα επίπεδα ρύπων, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) περιέχουν ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπιτικό μαγείρεμα, όπως συντηρητικά, γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές.

Τα UPFs, συμπεριλαμβανομένων του παγωτού, των επεξεργασμένων κρεάτων, των πατατών, του μαζικής παραγωγής ψωμιού, ορισμένων δημητριακών πρωινού, των μπισκότων και των αναψυκτικών, έχουν ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του πρόωρου θανάτου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έβαλαν τους μισούς άνδρες σε μια διατροφή με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τους μισούς σε μια μη επεξεργασμένη, πριν τους ανταλλάξουν με μια «περίοδο αποτοξίνωσης» τριών εβδομάδων ενδιάμεσα. Τόσο η μη επεξεργασμένη όσο και η εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή είχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.

Οι μισοί από τους άνδρες έλαβαν επίσης μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας με επιπλέον 500 ημερήσιες θερμίδες, ενώ οι μισοί έλαβαν την κανονική ποσότητα θερμίδων για το μέγεθος, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες πήραν περίπου ένα κιλό περισσότερο λίπος με την εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα, ανεξάρτητα από το αν έκαναν την κανονική ή την υπερβολική σε θερμίδες δίαιτα.

«Παρά την αντιστοίχιση των θερμίδων των ασύμφωνων διαιτών, παρατηρήσαμε διαφορές στη συσσώρευση σωματικού βάρους μεταξύ των διαιτών, οι οποίες φαίνεται να αντανακλούν αλλαγές στη λιπώδη μάζα. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται και του σωματικού βάρους υποδηλώνει ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας της αύξησης του σωματικού βάρους», δήλωσε η ομάδα.

«Παρέχοντας έναν σταθερό αριθμό θερμίδων στους συμμετέχοντες στη μελέτη κατά τη διάρκεια και των δύο διαιτών, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι η επεξεργασμένη φύση των ίδιων των τροφίμων, ανεξάρτητα από την πρόσληψη θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών, επηρεάζει πολυάριθμους δείκτες υγείας».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μια «ανησυχητική» αύξηση του επιπέδου της φθαλικής ουσίας cxMINP - μια ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά και είναι γνωστό ότι διαταράσσει τις ορμόνες - στους άνδρες που ακολουθούσαν την εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα. Πρόσθεσαν ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν αυτή τη δίαιτα είδαν επίσης μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης και θυλακιοτρόπου ορμόνης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπέρματος.

«Μας σόκαρε το πόσες λειτουργίες του σώματος διαταράχθηκαν από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και σε υγιείς νεαρούς άνδρες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ρομέν Μπαρές. «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ανησυχητικές και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης των διατροφικών οδηγιών για την καλύτερη προστασία από χρόνιες ασθένειες».

Η επικεφαλής συγγραφέας, Τζέσικα Πρέστον, πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν την αναπαραγωγική και μεταβολική μας υγεία, ακόμη και αν δεν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι η επεξεργασμένη φύση αυτών των τροφών είναι αυτή που τα καθιστά επιβλαβή».

(Πηγή: Independent)