- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή
Ο επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός Μιλτιάδης Λάγιος μας εξηγεί τη διαδικασία
Ο επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός Μιλτιάδης Λάγιος μιλάει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναικά μετά τη μαστεκτομή
Με τον καρκίνο του μαστού να αφορά όλο και πιο πολλές γυναίκες, η αποκατάσταση μετά από μια μαστεκτομή είναι σημαντική, γιατί επαναφέρει τόσο την αρχιτεκτονική του σώματος όσο και την ψυχική ισορροπία και τη διάθεση. Και όπως τονίζει ο Dr. Μιλτιάδης Λάγιος, για όλες τις γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί ένας νέος μαστός.
Ειδικά η ψυχική ισορροπία είναι πολύ σημαντική, γιατί ο καρκίνος θεραπεύεται, όχι όμως η ψυχή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Dr. Λάγιος προτείνει την άμεση και όχι την απώτερη αποκατάσταση ύστερα από μια μαστεκτομή, η οποία ουσιαστικά αποτελεί έναν ακρωτηριασμό. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές, τόσο του γιατρού όσο και της ασθενούς, θα καθοριστούν από τους αισθητικούς στόχους, αλλά και τις τυχόν ανάγκες για οποιαδήποτε επιθετική χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή ακτινοβολία.
Οι δύο τρόποι της αποκατάστασης
Ο πρώτος τρόπος, σημειώνει ο Dr. Λάγιος, είναι η τοποθέτηση, αρχικά, ενός διατατήρα ιστού από φύλο σιλικόνης, το οποίο φουσκώνει ο ειδικός με φυσιολογικό ορό, ώστε να αποκτήσει το δέρμα σιγά σιγά την ελαστικότητά του. Σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθεί το μόνιμο ένθεμα που είναι συμπαγής σιλικόνη (ποτέ τζελ), και σε τρίτο η δημιουργία της θηλής και της θηλαίας άλω.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρησιμοποίηση των ιστών της ίδιας της γυναίκας, είτε από τον πλατύ ραχιαίο είτε από το δέρμα της κοιλιάς μαζί με τμήμα του ορθού κοιλιακού, οι οποίοι τοποθετούνται στην περιοχή όπου έχει πραγματοποιηθεί η μαστεκτομή.
Ο Dr. Λάγιος υπογραμμίζει, επίσης, ότι σε μια ολική μαστεκτομή, ποτέ δεν θα πρέπει ο ειδικός να δίνει στη γυναίκα την ελπίδα ότι το στήθος της θα είναι όπως πριν, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
O Dr. Μιλτιάδης Λάγιος χρησιμοποιεί μόνο τα ενθέματα Mentor. Η εταιρεία Mentor® αποτελεί ηγέτη στην κατασκευή ενθεμάτων σιλικόνης για περισσότερα από 30 χρόνια. Με περισσότερες από 7 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν εμπιστευθεί την ποιότητά της, η επιλογή των ενθεμάτων Mentor® αποτελεί εγγύηση τόσο για την ασφάλεια της ασθενούς όσο και για το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παρέχει και 10 ετή εγγύηση.
Να θυμάστε
- Τα τρία στάδια της αποκατάστασης από μια μαστεκτομή μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο, οπότε η γυναίκα θα πρέπει να έχει υπομονή μέχρι να δει το τελικό αποτέλεσμα.
- Υπάρχουν αντενδείξεις, όπως και σε όλα τα χειρουργεία, όχι όμως λόγω της μαστεκτομής, αλλά άλλων ιατρικών προβλημάτων, για παράδειγμα μια γυναίκα που έχει καρδιακά προβλήματα και δεν μπορεί να υποβληθεί σε νάρκωση. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο τρόπος να δημιουργηθεί ένα καινούργιο στήθος.
- Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για το ότι αν προχωρήσει σε αυξητική στήθους έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει στο μέλλον καρκίνο. Συμβαίνει το αντίθετο, όπως έχει δείξει μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ.
- Μια γυναίκα που έχει νοσήσει μπορεί να προχωρήσει σε αυξητική μαστού, χωρίς να ανησυχεί ότι δεν θα φανεί απεικονιστικά μια ενδεχόμενη υποτροπή.
Ο γιατρός συμβουλεύει
Κάθε γυναίκα, από μικρή ηλικία, θα πρέπει να εξοικειωθεί με την ψηλάφιση του στήθους της και θα πρέπει να το κάνει συχνά. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθείται από τον γυναικολόγο της και όσο μεγαλώνει, με τις ορμονολογικές διαταραχές να επέρχονται, η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο τακτική. Τέλος, από κάποια ηλικία θα πρέπει να ελέγχεται και απεικονιστικά και από τα 40 και έπειτα να υποβάλλεται σε μαστογραφία.
Info
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, 65
2107212202
www.mlclinic.gr
Fb: LagiosMiltiadis
insta: ml_clinic_athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.