- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Συστήματα Υγείας: Πλησιάζουν τα δύο δισ. οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία
Με 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια μέσω του Ερευνώ - Καινοτομώ
Υψηλή η απορρόφηση κονδυλίων από το Horizon Europe από την Ελλάδα για επενδύσεις στην υγεία
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe, ενώ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έλαβε 1,75 δισ ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων. Επιπλέον, έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα.
Τα παραπάνω επισήμανε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη σε εκδήλωση για την υγεία και την τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Inno Health Forum 2024 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα με τίτλο «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας». Κατά τη διάρκεια του forum δόθηκε η δυνατότητα για σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε συμμετέχοντες, επισκέπτες και διοργανωτές.
Oι ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κ. Ράπτη, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας. Έκανε επίσης λόγο για συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της μικροεπιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη ΔΥΠΑ και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ανθή Αγγελοπούλου, δημοσιογράφο υγείας στη Ναυτεμπορική.
Το Inno Health Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία Health Hub. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.