Health & Fitness

Τι είναι το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου καρκίνου του μαστού που συνιστά η Olivia Munn;

«Θέλω να κάνει το ίδιο κάθε γυναίκα» αναφέρει η ίδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Θέλω να κάνει το ίδιο  κάθε γυναίκα».
© EPA/NINA PROMMER

Olivia Munn: Τι είναι ο υπολογιστής κινδύνου καρκίνου του μαστού που συνιστά η ηθοποιός;

Όταν η Olivia Munn αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, παρότρυνε τις γυναίκες να ζητήσουν από τους γιατρούς τους να κάνουν το τεστ εκτίμησης κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η Munn δήλωσε ότι η βαθμολογία της οδήγησε σε περαιτέρω εξετάσεις και στην ανακάλυψη μιας επιθετικής μορφής της νόσου. «Είμαι τυχερή. Το προλάβαμε με αρκετό χρόνο ώστε να έχω επιλογές», έγραψε η 43χρονη ηθοποιός στο Instagram. «Θέλω να κάνει το ίδιο  κάθε γυναίκα».

Τι είναι το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου καρκίνου του μαστού;

Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Το διαδικτυακό εργαλείο επισκέφθηκαν χιλιάδες γυναίκες μετά την ανάρτηση της Munn, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινστιτούτου.

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1989 και αρχικά βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν μόνο λευκές γυναίκες. Οι επικαιροποιήσεις το έχουν καταστήσει πιο ακριβές για τις μαύρες, τις ισπανόφωνες και τις γυναίκες από την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού. Δεν λαμβάνει υπόψη τα πάντα και δεν μπορεί να προβλέψει στην πραγματικότητα αν κάποιο άτομο θα πάθει καρκίνο του μαστού.

Ρωτά για την ηλικία, την ηλικία κατά την πρώτη έμμηνο ρύση, την ηλικία κατά την οποία γεννήθηκε το πρώτο παιδί της γυναίκας ή αν η γυναίκα δεν έχει γεννήσει, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, τις προηγούμενες βιοψίες μαστού, τα αποτελέσματα των προηγούμενων βιοψιών, τη φυλή και την εθνικότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει τον πενταετή κίνδυνο με βάση παράγοντες που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 

Η δρ. Elizabeth Comen, η οποία ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι γυναίκες «θα πρέπει να κάνουν την αξιολόγηση με τους γιατρούς τους, όχι μόνες τους».

Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να το χρησιμοποιήσουν;

Δεν είναι ο καλύτερος υπολογιστής κινδύνου για ορισμένες γυναίκες. Εάν έχετε μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη ή προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν ενδείκνυται. Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη τον πυκνό ιστό του μαστού, ο οποίος μπορεί να κάνει τον καρκίνο πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι το εργαλείο μπορεί να υποεκτιμά τον κίνδυνο σε μαύρες γυναίκες με προηγούμενες βιοψίες και ισπανόφωνες γυναίκες που έχουν γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν δεκάδες παρόμοια εργαλεία», δήλωσε η Ashley Johnson, νοσηλεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς. «Πολλές οργανώσεις υγείας συνιστούν στις γυναίκες άνω των 25 ετών να κάνουν μια τέτοια αξιολόγηση», λέει η ίδια, «αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε ποιο εργαλείο είναι το καλύτερο».

Πηγή: AP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ