- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
14η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Μπορεί κανείς να πάσχει χωρίς να το γνωρίζει κι ενώ χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, προειδοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Ως Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών έχει καθιερωθεί η 14η Φεβρουαρίου, με σκοπό αφενός την ενημέρωση για τις συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ), αφετέρου την απόδοση τιμής στις προσπάθειες, τόσο των ασθενών και των οικογενειών τους, όσο και των επαγγελματιών υγείας για την διατήρηση της υγείας τους. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα από σωματεία ασθενών που στηρίζουν και ενισχύουν την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, αφού δεν είναι τόσο σπάνιο να διαπιστωθεί σε έναν έφηβο ή ενήλικο ότι πάσχει χωρίς να το ξέρει από κάποια τέτοια πάθηση που να απαιτεί παρέμβαση χειρουργική ή επεμβατική για την θεραπεία της.
«Η διάγνωση των ΣΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους, μπορεί να γίνει πλέον από την εμβρυϊκή ζωή, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη νεογνική ζωή. Μπορεί να αποφευχθεί έτσι το άγχος και η αγωνία της νεογνικής διάγνωσης για τους γονείς, που πρέπει γρήγορα να πάρουν ζωτικές αποφάσεις.
Επίσης, εξασφαλίζεται με τη συνεργασία των μαιευτήρων, νεογνολόγων και παιδοκαρδιολόγων και με την κατάλληλη οργάνωση του τοκετού και την αντιμετώπιση σε ειδικά κέντρα με εμπειρία στην νεογνική καρδιοχειρουργική και επεμβατική καρδιολογία, η καλλίτερη δυνατή κλινική πορεία των νεογνών, ακόμα και με πολύ σοβαρή Συγγενή Καρδιοπάθεια» επισημαίνει η κ. Αρετή Κομνού, Καρδιολόγος, Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και προσθέτει: «Οι πρόοδοι, τόσο στην Καρδιοχειρουργική όσο και στην επεμβατική καρδιολογία, όσο και στην υποστήριξη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει αυτή την στιγμή, έχουν σαν αποτέλεσμα -με σωστή παρακολούθηση- να φθάνουν στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι μικροί ασθενείς, ακόμα και με σύμπλοκες καρδιοπάθειες.
Οι ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Δεν είναι σημαντική όμως μόνο η επιβίωση, αλλά και η ποιότητα ζωής τους.
Οι ανάγκες αυτών των ατόμων μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες, τόσο για τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους και όχι μόνο της καρδιάς τους, όσο και για την εξασφάλιση της διαβίωσής τους. Η ύπαρξη των κέντρων με εμπειρία και έλεγχο ποιότητας, καθώς και ενός δικτύου ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων με καλή συνεργασία μεταξύ τους, μπορεί να εξασφαλίσει την καλλίτερη δυνατή πορεία της υγείας τους. Η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα κέντρα, που μπορεί να είναι δύσκολη για οικονομικούς λόγους ή λόγω απόστασης, πρέπει να διευκολυνθεί από την Πολιτεία, αλλά και από τους γιατρούς, που πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς να παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Έτσι όλα τα άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες θα βρίσκουν την καλύτερη φροντίδα και θα αναδεικνύουν τις ικανότητες και δυνατότητές τους, όπως και ο μεγάλος αριθμός των πετυχημένων ατόμων στους οποίους η πάθηση αυτή δεν έγινε τροχοπέδη στην επιτυχημένη εξέλιξη της ζωής τους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.