Health & Fitness

Μειώνεται το χάσμα προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο και πώς οι άνδρες «καλύπτουν» το χαμένο έδαφος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται το χάσμα ανδρών και γυναικών
Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται το χάσμα ανδρών και γυναικών © Natalia Blauth/ Unsplash+

Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται το χάσμα ανδρών και γυναικών - Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής καλύπτει το χαμένο έδαφος

Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών σε όλο τον κόσμο πλησιάζει αυτό των γυναικών που έχουν σύμφωνα με τις έρευνες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πιθανώς λόγω της μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες. Παρά την αύξηση αυτή, υπήρχε σταθερά μια ανισότητα μεταξύ του προσδόκιμου ζωής ανδρών και γυναικών.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη τις τελευταίες δεκαετίες
© Unsplash

Για να μάθει περισσότερα, ο David Atance del Olmo από το Πανεπιστήμιο Alcalá της Ισπανίας και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα θνησιμότητας 194 χωρών από το 1990 έως το 2010. Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν γενικά να χωριστούν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τις τάσεις της μακροζωίας τους.

Προσδόκιμο ζωής: Ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία της μακροζωίας

Η ομάδα με το υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής αποτελούνταν από τις χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη της δυτικής Ευρώπης. Η ομάδα με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αποτελούνταν μόνο από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Κατά τη σύγκριση του πόσο τείνουν να ζουν οι άνδρες και οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες, το μεγαλύτερο άλμα σημειώθηκε μεταξύ των ανδρών στη Ρουάντα και την Ουγκάντα, οι οποίοι είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής μόλις 30,85 έτη το 1990, το οποίο αυξήθηκε κατά 14,37 έτη σε 45,22 έτη το 2010. Μεταξύ των γυναικών στις χώρες αυτές, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά μόλις 0,94 έτη από 50,37 έτη σε 51,31 έτη.

Στην ομάδα με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, η μέση διαφορά ήταν 4,84 έτη το 1990, γέρνοντας υπέρ των γυναικών. Η διαφορά αυτή μειώθηκε ελαφρώς στα 4,77 έτη το 2010 και οι ερευνητές προβλέπουν ότι η διαφορά θα συνεχίσει να μειώνεται, φθάνοντας τα 3,4 έτη έως το 2030.

Η ομάδα παρατήρησε τις ίδιες τάσεις και για τις άλλες τρεις ομάδες χωρών.

Αν και οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία μόνο μέχρι το 2010, αναμένουν ότι παρόμοιες τάσεις θα έχουν συνεχιστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η πανδημία της covid-19 μπορεί να έχει επηρεάσει το συνολικό προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και ειδικά των ανδρών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα
© Pixabay

Γιατί έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως

Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις προόδους στην υγειονομική περίθαλψη και την αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από καταστάσεις όπως το AIDS, λέει ο del Olmo. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, οι οποίοι πλήττουν δυσανάλογα τους άνδρες, έχουν επίσης μειωθεί, γεγονός που μπορεί να έχει συμβάλει στη συρρίκνωση του χάσματος προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, λέει.

«Η μελέτη αυτή συνάδει με τις επιδημιολογικές τάσεις που υποδηλώνουν αύξηση του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής και μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Μπράντον Γιαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: ΝewScientist

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ