- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μειώνεται το χάσμα προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο και πώς οι άνδρες «καλύπτουν» το χαμένο έδαφος
Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται το χάσμα ανδρών και γυναικών - Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής καλύπτει το χαμένο έδαφος
Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών σε όλο τον κόσμο πλησιάζει αυτό των γυναικών που έχουν σύμφωνα με τις έρευνες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πιθανώς λόγω της μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες. Παρά την αύξηση αυτή, υπήρχε σταθερά μια ανισότητα μεταξύ του προσδόκιμου ζωής ανδρών και γυναικών.
Για να μάθει περισσότερα, ο David Atance del Olmo από το Πανεπιστήμιο Alcalá της Ισπανίας και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα θνησιμότητας 194 χωρών από το 1990 έως το 2010. Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν γενικά να χωριστούν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τις τάσεις της μακροζωίας τους.
Προσδόκιμο ζωής: Ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία της μακροζωίας
Η ομάδα με το υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής αποτελούνταν από τις χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη της δυτικής Ευρώπης. Η ομάδα με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αποτελούνταν μόνο από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.
Κατά τη σύγκριση του πόσο τείνουν να ζουν οι άνδρες και οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες, το μεγαλύτερο άλμα σημειώθηκε μεταξύ των ανδρών στη Ρουάντα και την Ουγκάντα, οι οποίοι είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής μόλις 30,85 έτη το 1990, το οποίο αυξήθηκε κατά 14,37 έτη σε 45,22 έτη το 2010. Μεταξύ των γυναικών στις χώρες αυτές, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά μόλις 0,94 έτη από 50,37 έτη σε 51,31 έτη.
Στην ομάδα με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, η μέση διαφορά ήταν 4,84 έτη το 1990, γέρνοντας υπέρ των γυναικών. Η διαφορά αυτή μειώθηκε ελαφρώς στα 4,77 έτη το 2010 και οι ερευνητές προβλέπουν ότι η διαφορά θα συνεχίσει να μειώνεται, φθάνοντας τα 3,4 έτη έως το 2030.
Η ομάδα παρατήρησε τις ίδιες τάσεις και για τις άλλες τρεις ομάδες χωρών.
Αν και οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία μόνο μέχρι το 2010, αναμένουν ότι παρόμοιες τάσεις θα έχουν συνεχιστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η πανδημία της covid-19 μπορεί να έχει επηρεάσει το συνολικό προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και ειδικά των ανδρών.
Γιατί έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως
Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις προόδους στην υγειονομική περίθαλψη και την αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από καταστάσεις όπως το AIDS, λέει ο del Olmo. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, οι οποίοι πλήττουν δυσανάλογα τους άνδρες, έχουν επίσης μειωθεί, γεγονός που μπορεί να έχει συμβάλει στη συρρίκνωση του χάσματος προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, λέει.
«Η μελέτη αυτή συνάδει με τις επιδημιολογικές τάσεις που υποδηλώνουν αύξηση του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής και μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Μπράντον Γιαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Πηγή: ΝewScientist
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.