- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι να επιλέξετε
Οι θερμίδες, η θρεπτική αξία και το λιπιδαιμικό προφίλ των δύο παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι να επιλέξετε - Οι θερμίδες, η θρεπτική αξία και το λιπιδαιμικό προφίλ των δύο παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων! Φυσικά την περίοδο των Χριστουγέννων οι πρωταγωνιστές των γλυκών είναι με διαφορά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο από τα δύο γλυκά είναι πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες. Η ATHENS VOICE επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο, απόφοιτη Χαροκοπείου Παν/μιου με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και στην Παχυσαρκία για να αναλύσουμε την διατροφική τους αξία.
Κουραμπιέδες
Τα κύρια συστατικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Το βούτυρο είναι μια πηγή ζωικού λίπους και συγκεκριμένα κορεσμένου. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, η ζάχαρη προσδίδει αρκετή γεύση, αλλά και θερμίδες. Από την άλλη, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και φυτικές ίνες. Οι θερμίδες ενός μέτριου κουραμπιέ (40-50 γρ.) κυμαίνονται από 180-220, αναλόγως τα υλικά και τις ποσότητες κάθε συνταγής.
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα, από την άλλη, φτιάχνονται κατά βάση από ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Το μέλι αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική γλυκαντική ύλη, αντί για ζάχαρη, λόγω της περιεκτικότητας του σε σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη). Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία καθώς έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, τα καρύδια περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα με πολλαπλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και πολλά άλλα. Ένα μέτριο μελομακάρονο (40-50 γρ.) προσδίδει περίπου 160-200 θερμίδες.
Ποιο να επιλέξω;
Παρατηρούμε ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την ποιότητα του κάθε γλυκού.
Για παράδειγμα, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται από βούτυρο, ενώ στα μελομακάρονα χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει ότι με τους κουραμπιέδες προσλαμβάνουμε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα μελομακάρονα αποτελούν μια πηγή καλών λιπαρών, λόγω ελαιολάδου και καρυδιών.
Τα καλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν την τάση να την αυξάνουν.
Επιπλέον, η βασική γλυκαντική ουσία στα μελομακάρονα είναι το μέλι, ενώ στους κουραμπιέδες η ζάχαρη. Το μέλι περιέχει επίσης σάκχαρα και προσδίδει θερμίδες, ωστόσο αποτελεί σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τη ζάχαρη.
Συμπερασματικά, τα δύο γλυκά δεν διαφέρουν τόσο στις θερμίδες, αλλά στην τελική θρεπτική αξία που προσφέρουν. Τα μελομακάρονα φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση με τους κουραμπιέδες, λόγω του λιπιδαιμικού προφίλ και των σακχάρων.
Ωστόσο, πρόκειται για δύο γλυκά που καταναλώνουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι όλο τον χρόνο. Επομένως, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτινές μέρες και τα γλυκά που μας αρέσουν περισσότερο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.