Health & Fitness

Πάρτε απόσταση από τους «κακούς ανθρώπους»

Διαβάστε τα σημάδια και ακούστε τις προειδοποιήσεις των άλλων

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρτε απόσταση από τους «κακούς ανθρώπους»
© Timon Studler / Unsplash

«Κακοί» άνθρωποι υπάρχουν παντού ανάμεσά μας - Έξι τρόποι για να τους αναγνωρίζουμε και να τους αποφεύγουμε

«Κακοί» άνθρωποι υπάρχουν και δεν βρίσκονται όλοι στη φυλακή. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπιστώθηκε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ο σαδισμός, ο ναρκισσισμός, η κοινωνιοπάθεια, είναι κοινά σε άτομα με σκοτεινή προσωπικότητα. Ο κοινός παράγοντας αυτών των ανθρώπων είναι η τάση για μεγιστοποίηση της ατομικής ωφέλειας με ταυτόχρονη αδιαφορία, πρόκληση βλάβης ή αποδοχή της βλάβης των άλλων. Οι «κακοί» τοποθετούν τα συμφέροντά τους όχι μόνο πάνω από τα συμφέροντα των άλλων, αλλά χαίρονται όταν τους πληγώνουν και δεν νιώθουν ούτε τύψεις, ούτε ντροπή. Οι σαδιστές, οι μοχθηροί και οι εγωιστές δεν είναι καν έξυπνοι: σπανίως σημειώνουν καλά αποτελέσματα στα τεστ εφυΐας· συνήθως, η εξυπνάδα, το υψηλό IQ, συνοδεύεται από συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). Αν εντοπίσετε κάποια από αυτά  τα χαρακτηριστικά σε κάποιον, πάρτε αμέσως απόσταση ασφαλείας.

Απολαμβάνουν τις κακοτυχίες των άλλων

Μια φυσική καταστροφή ή μια δραματική κατάσταση για άτομα ή ομάδες τούς διασκεδάζει· δεν νιώθουν καμιά ενσυναίσθηση.  Ακριβώς γι’ αυτό, είναι ικανοί να δημιουργήσουν άσχημες συνθήκες για τους άλλους προκειμένου να απολαύσουν τη δυστυχία τους.

Είναι control freaks

Οι κακοί άνθρωποι έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό: προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή των άλλων, να τους επιβάλουν τις δικές τους επιλογές και να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής τους. Aυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντοτε αγενείς ή αυταρχικοί: αντιθέτως, συχνά μας πλησιάζουν με υποκριτική ευγένεια και σιγά-σιγά καταφέρνουν να ελέγχουν το πώς νιώθουμε μέσα μας: μας υπονομεύουν, διαβρώνουν την αυτοπεποίθησή μας, μας παραπλανούν.

Είναι ανέντιμοι

Όλοι λέμε ψέματα, αλλά δεν είμαστε όλοι ψεύτες. Ο ψεύτης είναι μια ιδιαίτερη ράτσα ανθρώπου: λέει ψέματα με παθολογικό τρόπο, μερικές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνει. Μερικοί κακοί άνθρωποι λένε λίγα, αλλά καίρια ψέματα: ψέματα που διευρύνουν την αλήθεια προκειμένου οι ίδιοι να φαίνονται δυνατότεροι, εξυπνότεροι και καλύτεροι, ενώ οι άλλοι να φαίνονται υποδεέστεροι. Τα ψέματα χρησιμεύουν σαν εργαλείο χειραγώγησης, για να μας κάνουν να χάσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα: υποσκάπτουν φιλίες, «βάζουν λόγια», διαστρέφουν τα γεγονότα.

Νιώθουμε άβολα όταν είμαστε μαζί τους.

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε ανθρώπινο σώμα περιβάλλεται από ένα ενεργειακό πεδίο. Η καλή και η κακή ενέργεια δεν είναι μύθος: ο καθένας από μας διαθέτει ένα διαισθητικό αμυντικό σύστημα που μας προστατεύει από την «κακή ενέργεια». Όπως όταν τρώμε κάτι σάπιο, η εγγύτητα με κακούς ανθρώπους προκαλεί ένα είδος κύματος στο ενεργειακό μας πεδίο: δεν αισθανόμαστε ευχάριστα κοντά τους. Συνήθως, όταν νιώθουμε άσχημα δίπλα σε κάποιον, το ένστικτό μας οδηγεί —πρέπει να το εμπιστευόμαστε.

Δεν έχουν ποτέ τύψεις.

Οι κακοί άνθρωποι δεν απολογούνται ποτέ για την κακόβουλη συμπεριφορά και δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη. Ρίχνουν το φταίξιμο στα θύματά τους. Εκτός του ότι είναι σκληροί και πονηροί, τους λείπει το αίσθημα της ευθύνης, ζουν χωρίς ηθική πυξίδα. Κάνουν ό,τι θέλουν και δεν νιώθουν υπεύθυνοι για τον πόνο που προκαλούν στους άλλους.

Δεν αναγνωρίζουν τα όρια των άλλων.

Οι κακοί άνθρωποι είναι επίμονοι και κολλάνε στα υποψήφια θύματά τους. Από πολλές απόψεις, μοιάζουν με μπούμερανγκ. Ανεξάρτητα από το πόσο αποφασιστικά τους πετάμε από τη ζωή μας, καταλήγουν να επιστρέφουν. Αλλά μόνο αν τους το επιτρέψουμε: τηλεφωνούν, χτυπάνε το κουδούνι, μπουκάρουν στο σπίτι.

Αν φίλοι και μέλη της οικογένειας σάς προειδοποιούν ότι συναναστρέφεστε ή ερωτευτήκατε ένα κακό άτομο, πρέπει να πάρετε υπόψη όσα σας λένε. Όταν κάποιος φέρεται άσχημα σε πολλούς, θα φερθεί άσχημα και σ’ εσάς. Πράγματι, υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις, αναρωτηθείτε όμως: Μήπως ένα άτομο είναι «κακός» φίλος; Μήπως είναι μισογύνης; Μήπως είναι φανατικός; (οποιοδήποτε είδος φανατισμού πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο) Μήπως είναι μεγαλομανής; Αν δεν περνάτε καλά και δεν νιώθετε άνετα με έναν άνθρωπο, σημαίνει ότι είναι για σας τοξικός: δεν πρέπει να νιώθετε άσχημα για την απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων από τη ζωή σας. Όποιος σας χειραγωγεί, σας ταπεινώνει, ή δείχνει να έχει πάνω από ένα πρόσωπα είναι καλό να απομονώνεται. Αν κάποτε αλλάξει, αν κάποτε βελτιωθεί, θα το κάνει από μόνος του: δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα κακό άτομο.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ