Health & Fitness

6 τροφές του χειμώνα που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών

Το μυστικό λοιπόν (και) για καλή όραση, βρίσκεται στο πιάτο

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 τροφές του χειμώνα που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών
© Pablo Merchan Montes / Unsplash

Οι 6 τροφές που θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα κένα ή ελλείψεις στον οργανισμό για την καλύτερη υγεία των ματιών σου

Ο οργανισμός σου είναι εφοδιασμένος με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που παράγουν τα απαραίτητα για τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του, αλλά σε ποσότητες που δεν είναι πάντα, και για όλα, επαρκείς. Η διατροφή έρχεται να συμπληρώσει τα κενά και τις ελλείψεις. Το μυστικό λοιπόν (και) για καλή όραση, βρίσκεται στο πιάτο:

Σκουροπράσινα λαχανανικά

Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και ευθύνονται για μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Όσα περισσότερα τέτοια λαχανικά έχεις στη διατροφή σου, τόσο καλύτερα.  

Καρότα

Αν τρως καρότα για μια βδομάδα, δεν θα μειωθεί η μυωπία σου, αλλά υπάρχει αλήθεια στη φήμη της πορτοκαλί αυτής ρίζας ότι προστατεύει τα μάτια. Τα καρότα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α που προστατεύει την επιφάνεια των ματιών και δρα κατά της ενοχλητικής ξηρότητας. Η βιταμίνη Α συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πιπεριές

Όλων των χρωμάτων, πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες. Παρόλο που η καλύτερη εποχή τους είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, θα βρεις τις πιπεριές σε αφθονία όλο το χρόνο και θα ωφεληθείς από τις βιταμίνες Α και C που περιέχουν σε γενναιόδωρες ποσότητες, αφού ένα μόλις φλιτζάνι πιπεριές σού παρέχει το εκατό τοις εκατό της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτές οι βιταμίνες προστατεύουν την επιφάνεια των ματιών μειώνοντας τους κινδύνους εμφάνισης βλαβών που τα «απειλούν» καθώς μεγαλώνεις. Επιπλέον, οι πιπεριές δεν έχουν θερμίδες, ενώ προσφέρουν τουλάχιστον 3γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι.

Κολοκύθα

Όλα εκείνα τα στοιχεία που φροντίζουν την υγεία των ματιών (και όχι μόνο), συγκεντρώνονται στην λαχταριστή κολοκύθα. Βιταμίνες Α, C και Ε, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρος, αλλά και φυτικές ίνες. Εκτός από προστασία ενάντια σε εκφυλιστικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης, προστατεύουν από την ξηροφθαλμία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη.

Κολοκύθα Butternut

Η κίτρινη κολοκύθα (butternut squash) είναι ένας ακόμη θησαυρός του χειμώνα για την όραση. Με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά, προστατεύει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, βελτιώνει την ξηρότητα και προστατεύει από τον καταρράκτη (όπως κάνουν κι άλλα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο).

Γαλοπούλα

Να και κάτι που δεν φανταζόσουν: η γαλοπούλα κάνει καλό στα μάτια! Το κρέας της είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνη Β-νιασίνη και η κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας από τον καταρράκτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ