Health & Fitness

Προσυμπτωματικός Έλεγχος Καρκίνου του Πνεύμονα

H προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα αλλάζει ριζικά το τοπίο της υγείας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάσα ζωής

Ανάσα Ζωής: H προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με 55 εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων και τη στήριξη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, δημιούργησε και δημοσίευσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ). Οι οδηγίες αυτές είναι αποτέλεσμα των δράσεων του εγγράφου ηθικής δέσμευσης της Χάρτας της κοινωνικής συμμαχίας «Ανάσα Ζωής», η οποία πραγματοποιείται από την ΕΠΕ, με την υποστήριξη της Johnson & Johnson για 3η χρονιά και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας στη διάγνωση

Με την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων οδηγιών, οι επαγγελματίες υγείας, καλούνται να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν καταλλήλως ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα άτομα υψηλού κινδύνου και να τα παραπέμπουν σε προληπτικό έλεγχο. Ως άτομα που χρειάζεται να παραπεμφθούν στον ΠΕΚΠ ορίζονται άτομα ηλικίας 50-80 ετών που είναι νυν ή πρώην καπνιστές, οι οποίοι έχουν διακόψει το κάπνισμα εντός 15ετίας, καθώς επίσης και όσους κάπνιζαν ή συνεχίζουν το κάπνισμα με ένα πακέτο τσιγάρα για παραπάνω από 20 χρόνια.

Τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω ΠΕΚΠ και συγκεκριμένα της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης έως 20%. Καθώς ενισχύεται η πρώιμη διάγνωση ασθενών του καρκίνου του πνεύμονα και όταν η ασθένεια ανιχνεύεται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Επομένως, μειώνεται το συνολικό κοινωνικο-οικονομικό κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του αλλά και συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, ο ΠΕΚΠ προτείνει την πρόσβαση σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος για τους νυν καπνιστές, καθώς με την κατάλληλη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού υπάρχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία, όπως για παράδειγμα ότι σε ένα έτος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, 10 χρόνια μετά τη διακοπή. Στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, οι καπνιστές διακόπτουν σε ποσοστό 35-65% χρησιμοποιώντας συνδυαστική θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης και βουπροπιόνη μαζί με συμπεριφορική θεραπεία.

Η στήριξη της Πολιτείας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μέσα από τη θέσπιση και τη δημοσιοποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών καλεί την Πολιτεία να συμβάλει στην εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Βασικός στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στην προληπτική εξέταση, η οποία μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την ενεργή εμπλοκή των φορέων και την εφαρμογή του ΠΕΚΠ, γίνεται ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Info: Περισσότερα για την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ