Health & Fitness

Καρκίνος μαστού: Βελτιωμένη εμφάνιση με τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής

Η Λουίζα Μιχαλάκη, MD, MRCS, EBOPRAS, MSc, μας εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξει η κάθε γυναίκα για να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος μαστού: Βελτιωμένη εμφάνιση με τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής

Καρκίνος μαστού: Πώς η Πλαστική Χειρουργική θα βοηθήσει την ασθενή να συνεχίσει φυσιολογικά τη ζωή της και να ευχαριστηθεί το σώμα της και τη θηλυκότητά της

Παλαιότερα ο καρκίνος μαστού σήμαινε ακρωτηριασμό με πάρα πολλά αρνητικά επακόλουθα για τη ζωή της γυναίκας. Το όμορφο, υγιές μπούστο τονίζει τη θηλυκότητα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, χαρίζει στην ένδυση της γυναίκας. Σε περίπτωση που η γυναίκα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου στο στήθος της, επηρεάζεται η ψυχολογία της, η σεξουαλικότητά της και όλη η καθημερινότητά της. Αυτό πλέον έχει αλλάξει με τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι οι οποίοι μπορούν να δώσουν ένα σχεδόν φυσιολογικό στήθος. Σίγουρα η πρωταρχική μας έννοια είναι η υγεία, η επιβίωση της ασθενούς από τη νόσο και μετά η εμφάνισή της. Για αυτό και λαμβάνουμε υπόψιν μας διάφορες παραμέτρους: αν υπάρχουν μεταστάσεις, αν θα χρειαστούν ακτινοβολίες, αν η ασθενής έχει άλλα συνοδά προβλήματα (σάκχαρο, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα κ.λπ.).

Για την αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο επεμβάσεις, ίσως και περισσότερες. Σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια ημέρα που γίνεται η αφαίρεση του όγκου του μαστού γίνεται και το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιες κυρίες αποφασίζουν μετά από μήνες ή και χρόνια να ασχοληθούν και να διορθώσουν το στήθος στο οποίο έγινε μαστεκτομή. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα ένθεμα σιλικόνης με ιστό από την ίδια την ασθενή (ορθό κοιλιακό μυ ή πλατύ ραχιαίο μυ) ή και λίπος για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για την τελική αποκατάσταση παίζει ρόλο αν διατηρηθεί η θηλή ή όχι.

Επίσης ανάλογα με το μέγεθος του «υγιούς» μαστού, μπορεί και αυτός ο μαστός να χρειαστεί μια διόρθωση (ανόρθωση, αυξητική ή μειωτική) ώστε οι μαστοί να είναι συμμετρικοί.

Για την κατάλληλη θεραπεία η ενδιαφερόμενη πρέπει να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό ο οποίος πρέπει να της εξηγήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής. Να της εξηγήσει την αποθεραπεία, τις ουλές, τις πιθανές επιπλοκές και τις ρεαλιστικές προσδοκίες. Επίσης, πρέπει να γίνει πολύ σωστή συνεργασία ανάμεσα στον Γενικό και στον Πλαστικό Χειρουργό, στον Ογκολόγο και στον Ακτινοθεραπευτή ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Όταν όμως μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο μαστού πρέπει να είναι θετική, να ενημερώνεται και να επιλέγει τη σωστή λύση για αυτήν με τη βοήθεια ενός Πλαστικού Χειρουργού. Έτσι θα μπορεί να συνεχίσει φυσιολογικά τη ζωή της και να ευχαριστηθεί το σώμα της και τη θηλυκότητά της.

Info
www.mihalaki.gr, louisadoc@hotmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ