- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η θέση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην πρώιμη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Τα νέα δεδομένα αναλύει ο Δρ Χρήστος Πανόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος
Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού: Τι δείχνουν οι μελέτες
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκόσμια. Δεδομένα μεγάλων μελετών έχουν δείξει ότι η διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μέσα από προγράμματα μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου (screening) με τη μαστογραφία, μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο και συμβάλλει στην έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η πρώιμη διάγνωση, μέσα από τέτοια προγράμματα, μαζί με τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία, έχουν μειώσει δραματικά τους θανάτους από καρκίνο του μαστού από το 1980 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα με το όφελος του μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου υπάρχουν και κάποια προβλήματα που δημιουργούν κάποιο σκεπτικισμό.
Μεγάλη μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχαν 600.000 γυναίκες, έδειξε μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο μαστού κατά 20%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.
Η υπερδιάγνωση, που οδηγεί σε ανώφελες βιοψίες και επεμβάσεις, ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά ευρήματα, η έκθεση σε ακτινοβολία και το άγχος της εξεταζόμενης δημιουργούν προβληματισμό και ανάγκη για βελτίωση των μεθόδων και της αποτελεσματικότητας του screening.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) είναι ο κλάδος της Πληροφορικής που ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων, που μπορούν να μιμηθούν, μέχρι ένα σημείο, την ανθρώπινη νοημοσύνη. Η τροφοδοσία των μηχανών με δεδομένα δημιουργεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που έχει πολλές εφαρμογές.
Πολύ πρόσφατα (Αύγουστος 2023) δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Oncology μία πολύ ενδιαφέρουσα Σουηδική μελέτη για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πρόγραμμα screening καρκίνου του μαστού. Στη μελέτη εξετάσθηκε με μαστογραφία μεγάλος αριθμός γυναικών (80.020). Οι μαστογραφίες μιας ομάδας από 39.996 γυναίκες αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μαστογραφίες της άλλης ομάδας 40.024 γυναικών αξιολογήθηκαν από 2 έμπειρους Ακτινολόγους. Στην ομάδα της Τεχνητής Νοημοσύνης ανιχνεύθηκαν περισσότεροι καρκίνοι από την ομάδα των 2 Ακτινολόγων σε ποσοστό περίπου 20%. Τα ψευδώς αρνητικά ευρήματα αφορούσαν το 1,5% και στις δύο ομάδες.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον της πρώιμης διάγνωσης καρκίνου του μαστού, αλλά δεν επαρκούν ακόμη για την καθιέρωση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες, που θα αξιολογήσουν την καλύτερη συνεργασία γιατρού και του εργαλείου της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και το υψηλό κόστος σε σχέση με το όφελος.
Πρέπει πάντως να τονισθεί ότι η έρευνα τρέχει σε πολλούς τομείς τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, προκαλώντας αισιοδοξία για τη βελτίωση της ζωής και της επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Δρ Χρήστος Πανόπουλος
Παθολόγος Ογκολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, Αθηνών, Διευθυντής Ογκολογικού, Τμήματος Ευρωκλινικής, Τ. Διευθυντής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Info
Ξενίας 3, Αθήνα, 2107713406
www.panopoulos-ogologos.gr
chris.panopoulos@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.