- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Συσχετίζεται με τη νόσηση από τον νέο κορωνοϊό σε παιδιά και εφήβους;
Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 4586 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και Γερμανία
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναλύει τα ευρήματα του New England Journal of Medicine.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνoϊού 2019 (COVID-19) έχει αναφερθεί ευρέως μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδικού διαβήτη τύπου 1. H Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) συνοψίζει τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine (Αύγουστος 2023). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 4586 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και Γερμανία. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 και ελέγχονταν κάθε 3 μήνες για διαβήτη τύπου 1 εάν είχαν αυτοαντισώματα νησίδων (440 συμμετέχοντες) και κάθε 6 μήνες εάν δεν είχαν (4146 συμμετέχοντες). Όλα ελέγχθηκαν για λοίμωξη SARS-CoV-2 και αντισώματα ακίδας (εμβολιασμός) σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι: Σχετίζεται με την νόσηση από νέο κορωνοϊό σε εφήβους και παιδιά;
Από τα 4586 παιδιά, τα 705 (15,4%) είχαν θετικό τεστ για λοίμωξη έναντι του SARS-CoV-2 — 623 από τα 4146 παιδιά χωρίς αυτοαντισώματα νησίδων (15,0%) και 82 από τα 440 παιδιά με αυτοαντισώματα νησίδων (18,6%).
Συνολικά 45 παιδιά έλαβαν διάγνωση διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 24 μηνών. Πέντε παιδιά έλαβαν διάγνωση πριν την ανίχνευση θετικού τεστ SARS-CoV-2. Ένα παιδί έλαβε διάγνωση διαβήτη τύπου 1 μετά την ανίχνευση λοίμωξης SARS-CoV-2. Τα υπόλοιπα 39 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 δεν είχαν ποτέ θετικό τεστ SARS-CoV-2 : 30 δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, 2 εμβολιάστηκαν πριν από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 και 4 εμβολιάστηκαν μετά τη διάγνωση, 3 δεν εξετάστηκαν. Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών στα οποία εμφανίστηκαν θετικά σε αυτοαντισώματα των νησιδίων-ήταν μεγαλύτερος μεταξύ αυτών με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 δεν διέφερε είτε είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2 είτε όχι. Όλα τα παιδιά προσήλθαν για παρακολούθηση είτε τέσσερις είτε οκτώ φορές κατά τη διάρκεια των 2 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των αυτοαντισωμάτων των νησιδίων.
Παρά την αληθοφάνεια μιας βιολογικής σύνδεσης, ο έλεγχος για τον ιό και τον διαβήτη τύπου 1 στην συγκεκριμένη μελέτη παιδιών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έδειξε ότι η COVID-19 προκάλεσε διαβήτη τύπου 1. Αυτά τα ευρήματα ωστόσο αντικατοπτρίζουν ένα στενό εύρος ηλικιών μεταξύ παιδιών και εφήβων με αυξημένο γενετικό κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.