Health & Fitness

Οδηγίες κατά του εμφράγματος και της θερμοπληξίας εν μέσω καύσωνα

Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λάβετε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οδηγίες κατά του εμφράγματος και της θερμοπληξίας εν μέσω καύσωνα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καύσωνας «Κλέων»: Οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην κινδυνεύσει η υγεία σας

Επικινδυνότητας 3 με ακραίες θερμοκρασίες, επικίνδυνες για την υγεία, είναι ο καύσωνας «Κλέων», σύμφωνα με τους ειδικούς. Για το λόγο αυτόν, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης. 'Αλλωστε περισσότεροι από 60.000 θάνατοι καταγράφηκαν το 2022 λόγω καύσωνα.

Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε από έμφραγμα ή θερμοπληξία εν μέσω καύσωνα 

1. Πάρτε τον χρόνο σας

Όταν χτυπάει ένα κύμα καύσωνα, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, λέει ο Neil Gandhi, γιατρός στο Houston Methodist Hospital και επισημαίνει: «Δεν μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες, σε πολύ σύντομο χρονικό διαστημα». Με άλλα λόγια, πάρτε τον χρόνο σας, ειδικά εν μέσω καύσωνα.

Εάν βρίσκεστε για ώρα σε κλιματιζόμενο χώρο και ξαφνικά βγείτε στη ζέστη «το σώμα σας δεν προλαβαίνει να εγκλιματιστεί για να χειριστεί το στρες», λέει ο επιστήμονας.

Όταν το σώμα εγκλιματιστεί, «αρχίζει να ιδρώνει και βελτιώνεται η ροή του αίματος στο δέρμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δροσιζόμαστε μεταφέροντας τη θερμότητα έξω από τον πυρήνα του σώματος» σημειώνει.

2. Περισσότερο νερό

Ενυδατωθείτε εκ των προτέρων, καλεί ο Wafi Momin, καρδιολόγος στο Memorial Hermann Health System στο Katy του Τέξας. «Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο» επισημαίνει.

Επίσης, πρέπει να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να αρχίσετε να πίνετε νερό. Τη στιγμή που αρχίζετε να αισθάνεστε διψασμένοι, είναι πιθανό να είστε ήδη κατά 10% έως 25% αφυδατωμένοι» σημειώνει.

Κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενυδατωμένοι επαρκώς ούτε σε μια κανονική μέρα, είναι εύκολο να ξεκινήσετε με έλλειμμα μια ζεστή μέρα. Η συμβουλή των γιατρών είναι να διπλασιάσετε την ποσότητα νερού που πίνετε σε μια τυπική μέρα. 

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι για την ενυδάτωση είναι καλύτερο να προτιμάται το απλό νερό, παρά ποτά με ηλεκτρολύτες.

Οδηγίες κατά του εμφράγματος και της θερμοπληξίας εν μέσω καύσωνα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

3. Προσοχή στο ΙΧ

Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσο ζέστη κάνει μέσα στο αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα θερμαίνονται σχεδόν ακόμη και σε μέτρια ζέστη εξαιτίας ενός «μίνι φαινομένου θερμοκηπίου», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Ο ήλιος μπαίνει από τα παράθυρα και μετά η θερμότητα παγιδεύεται μέσα» σημειώνουν και τονίζουν: «Και μια μέρα με μέτριες θερμοκρασίες, π.χ 24 βαθμούς Κελσίου στον εξωτερικό χώρο, σε 25 λεπτά θα γίνουν 37 βαθμοί μέσα στο αυτοκίνητό σας».

4. Έλεξτε τα φάρμακα που λαμβάνετε

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη ζέστη, εξηγεί ο Momin. Μερικά φάρμακα για την καρδιά, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα οποία λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι, είναι διουρητικά, εξηγεί.

Αυτή η «παρενέργεια» οδηγεί στην απώλεια υγρών που το σώμα έχει ανάγκη μια τόσο καυτή ημέρα. Αν στη συνέχεια προσθέσετε θερμότητα, η οποία σας κάνει επίσης να χάσετε υπερβολικές ποσότητες υγρών, «αυτό μπορεί να προκαλέσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» σημειώνουν.

Γενικά, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη, επομένως θα πρέπει εφόσον λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα να παίρνουν επιπλέον προφυλάξεις για να παραμείνουν δροσεροί και ενυδατωμένοι.

Εάν δεν γνωρίζετε ποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, καλύτερα να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

5. Μην αγνοείτε τα σημάδια

Τα πρώτα σημάδια ότι το σώμα υπερθερμαίνεται και κινδυνεύετε από θερμική εξάντληση δεν πρέπει να αγνοηθούν. «Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εφίδρωση, κόπωση, ζάλη και πονοκέφαλο, ναυτία ή ζαλάδα. Είναι ενδεικτικά σημάδια της θερμικής εξάντλησης που σοβεί», λέει ο Momin.

«Μπορεί να τα παραβλέψετε, σκεπτόμενοι οτι είναι η ζέστη και πως έχετε νιώσει έτσι και στο παρελθόν, ωστόσο χειρότερα συμπτώματα από αυτά μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα χωρίς να το καταλάβετε. Ξαφνικά, το σώμα σας μπορεί να υπερθερμανθεί σε σημείο που δεν θα μπορείτε πραγματικά να πιείτε αρκετά υγρά σε εκείνη τη χρονική στιγμή για να αντιστρέψετε αυτό που έχει ήδη συμβεί».

Οδηγίες κατά του εμφράγματος και της θερμοπληξίας εν μέσω καύσωνα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

6. Φορέστε φαρδιά, ελαφριά ρούχα

Εάν βρίσκεστε επί ώρα σε εξωτερικό χώρο εν μέσω καύσωνα έχει σημασία τι φοράτε. Καλό είναι να επιλέξετε «πιο ανοιχτά χρώματα γιατί αυτά τείνουν να αντανακλούν τη θερμότητα αντί να την απορροφούν, όπως κάνουν τα πιο σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το σκούρο μπλε», λέει ο Momin.

Και μείνετε μακριά από στενά ρούχα, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αέρα. «Τα φαρδιά ρούχα επιτρέπουν τη θερμότητα να εξατμίζεται πιο εύκολα από το σώμα σας», προσθέτει ο γιατρός.

7. Το αλκοόλ δεν είναι μια καλή επιλογή

«Το αλκοόλ θα σας αφυδατώσει πολύ πιο γρήγορα» ειδικά εάν η κατανάλωσή του γίνεται σε υπαίθριο χώρο, επισημαίνει ο ειδικός.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα επειδή είστε καλεσμένοι σε ένα εορταστικό γεγονός, «πιείτε αρκετό νερό για κάθε ποτό που καταναλώνετε για να αποφύγετε την αφυδάτωση». 

8. Καλέστε ιατρική βοήθεια

Εάν είστε με κάποιον που αρχίζει να εμφανίζει σημάδια θερμοπληξίας, μετακινήστε τον σε δροσερό μέρος, δώστε του νερό και βρέξτε το δέρμα του. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα περιττά ρούχα όπως παπούτσια και κάλτσες.

Στη συνέχεια παρατηρήστε τα συμπτώματα. Εάν δεν παρουσιάζεται βελτίωση, θα πρέπει μέσα σε περίπου 30 λεπτά να καλέσετε ιατρική βοήθεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ