Health & Fitness

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διατρέφεστε σωστά

Τρεις προτάσεις σχετικά με τη διατροφή για να αναθεωρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αλλά και τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σήμερα το θέμα το δανείζομαι από τα ευρήματα μιας έρευνας που κάναμε πρόσφατα με την Focus Bari: Εξετάσαμε πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Έλληνες από τους βασικούς τομείς της ζωής, οικογένεια, σύντροφος, χρήματα, εργασία, υγεία, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αρκετούς άλλους που συνθέτουν το πλέγμα της ζωής. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν είναι ευχαριστημένοι από βασικούς τομείς και θέλουν να τους βελτιώσουν, με πρώτη την υγεία: 55% των Ελλήνων σε όλες τις ηλικίες δηλώνουν πως θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους, το σώμα τους και να αποκτήσουν μια καλή φόρμα.

Η κατάσταση της υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις καθημερινές μας συνήθειες, με πρώτη σε σημασία τη διατροφή. Έχετε ακούσει πως γινόμαστε ό,τι τρώμε; Είναι απολύτως αληθινό. Η ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε να βάλουμε στον οργανισμό μας θα καθορίσει την ποιότητα των κυττάρων μας, των οργάνων μας, του εγκεφάλου μας, και την συνολική κατάσταση του οργανισμού μας. Θα μοιραστώ λοιπόν τρεις προτάσεις σχετικά με την διατροφή σας, που εύχομαι από καρδιάς να σας βοηθήσουν να αναθεωρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αλλά και τις καθημερινές σαςf διατροφικές συνήθειες.

  1. Συνειδητοποιείστε την σημαντικότητα της διατροφής και δώστε της την προτεραιότητα που της αξίζει.. Αν είστε από εκείνους που ξεχνάνε να φάνε, τρώνε βιαστικά ή κάνοντας παράλληλα κάτι άλλο, κάντε μια παύση: σκεφτείτε την υγεία σας και ξεκινήστε να φροντίζετε την διατροφή σας όπως θα κάνατε για ένα μωρό. Αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο και συνθήκες την ώρα του φαγητού σας, ώστε να έχει την ευκαιρία το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει ομαλά και ευεργετικά για το σώμα.
  2. Υιοθετείστε ένα τρόπο διατροφής που σας ταιριάζει και μπορείτε να κρατήσετε για πάντα.. Η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην χώρα μας, συνήθως οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια αυστηρή δίαιτα για κάποια διαστήματα και μετά πέφτουν σε ανεξέλεγκτο φαγητό και παίρνουν πίσω το βάρος που έχασαν. Για να το αποφύγετε αυτό χρειάζεται να τρέφεστε με ένα τρόπο που σας ταιριάζει, που σας αρέσει και που σας κάνει να αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά καλά. Φτιάξτε μόνοι σας ή με την βοήθεια ενός ειδικού ένα πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει αποκλειστικά σε σας και κάντε το τρόπο ζωής.
  3. Επιλέξτε τρόφιμα που σας αρέσουν και σας ωφελούν. Για να κρατήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για πάντα, χρειάζεται οι τροφές που επιλέγετε να σας αρέσουν και να σας ωφελούν, να θρέφουν ολοκληρωμένα τον οργανισμό σας και να σας προσφέρουν τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές και γεμάτο ενέργεια και ευεξία. Εσείς θα καθορίσετε τις γεύσεις που προτιμάτε, εσείς θα επιλέξετε τις τροφές που σας αρέσουν και σας ταιριάζουν, με κριτήριο την προέλευση και την θρεπτικότητά τους. Φροντίστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φυσικές τροφές, αποφύγετε τις επεξεργασμένες, τα λευκά αλεύρια και την ζάχαρη, εντάξτε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες πάντα με κριτήριο την γεύση και την ωφέλεια.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ