Health & Fitness

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να πειθαρχήσετε σε σωστή διατροφή όλο το καλοκαίρι

6 στρατηγικές και πρακτικές για να μη χαλάσετε τη διατροφή σας

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αυτόν τον καιρό, πολλοί από τους πελάτες μου έρχονται στις συνεδρίες με μια ανησυχία που μπορεί να απασχολεί και κάποιους από σας: ενώ έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό μια διατροφή που τους εξασφαλίζει καλή υγεία και απελευθερώνει τα περιττά κιλά, φοβούνται πως το καλοκαίρι και ειδικά στις διακοπές δεν θα καταφέρουν να κρατηθούν και θα την χαλάσουν.

Θα μοιραστώ λοιπόν 6 στρατηγικές και πρακτικές που ελπίζω να σας βοηθήσουν, έστω και κάποιες φορές, αν όχι όλες, να παραμείνετε σε σωστή διατροφή όλο το καλοκαίρι. 

  1. Ισχυροποιείστε το κίνητρό σας: Είτε κάνετε διατροφή για ομορφιά, είτε για υγεία, βάλτε νοερά στο μυαλό σας την εικόνα σας με λεπτό σώμα ή και μια φωτογραφία σας και πείτε μέσα σας «έτσι θέλω να είμαι». Γιατί όπου εστιάζει ο νους, αυτό μεγενθύνεται! 
  2. Αναπλαισιώστε τον τρόπο που σκέφτεστε σχετικά με την διατροφή σας: Aντί να νιώσετε μειονεκτικά, σκεφτείτε ότι με την εγκράτεια κάνετε καλό στον εαυτό σας και απολαύστε άλλες χαρές του καλοκαιριού εκτός από το φαγητό. Θάλασσα, ήλιος, φίλοι, όμορφα μέρη είναι δικά σας, χωρίς να πιείτε όλη την κάβα ή να φάτε μέχρι σκασμού! 
  3. Επιλέξτε τι θα καταναλώσετε, δίνοντας λίγα δευτερόλεπτα χρόνο πριν φάτε κάτι: Mειώστε την παρόρμηση, και πριν βάλετε κάτι στο στόμα σας σιγουρέψτε ότι το θέλετε πραγματικά, και όχι επειδή βρέθηκε μπροστά σας. Είναι δική σας η επιλογή, εσείς αποφασίζετε για το τι θα βάλετε στο σώμα σας και τι όχι. Αυτά τα 5-6 δευτερόλεπτα θα σας γλυτώσουν από πολλά περιττά, και θα χαίρεστε πολύ περισσότερο μετά! 
  4. Πίνετε πολύ νερό: Το σώμα μας είναι κατά 70% νερό και ειδικά το καλοκαίρι το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Συχνά νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε, και ενώ ο εγκέφαλος δίνει μήνυμα πείνας, στην ουσία το σώμα ζητάει ενυδάτωση.
  5. Περιορίστε τις ποσότητες: Φάτε μόνο μια κουταλιά αν κάτι σας αρέσει, μην το στερηθείτε: Θυμηθείτε μόνο πως είτε φάτε όλο το πιάτο, είτε μόνο μια κουταλιά, η επίγευση που θα αφήσει στο στόμα σας είναι ακριβώς η ίδια.
  6. Προτιμήστε χυμούς και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη αντί για αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι «χαμένες θερμίδες» χωρίς καμία θρέψη. Βάλτε το σε κολονάτο ποτήρι κρασιού ή ποτήρι κοκτέιλ με πολλά παγάκια και τσουγκρίστε το ποτήρι σας: θα έχετε το ίδιο κέφι και θα ξυπνήσετε πολύ πιο ανάλαφρα την άλλη μέρα το πρωί για να χαρείτε τις διακοπές σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ