Health & Fitness

Αυτές είναι οι κορυφαίες διατροφές για μια υγιή καρδιά - Η θέση της μεσογειακής

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαλάτα με αβοκάντο, αυγό, ντοματίνια και λαχανικά
© Unsplash

Διατροφή: Ποιες διαίτες κάνουν καλό στην καρδιά και συμμορφώνονται περισσότερο με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

καρδιακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο με σύμμαχο την υγιεινή διατροφή ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί.

Κορυφαίοι ειδικοί διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) κατέταξαν τις 10 πιο δημοφιλείς δίαιτες, οι οποίες συμμορφώνονται με τις διατροφικές οδηγίες για μια υγιή καρδιά.

Κορυφαία αναδείχθηκε η δίαιτα DASH, η οποία ήταν 100% ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της AHA για την υγιεινή διατροφή της καρδιάς. DASH σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης). Ως γνωστόν, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Aκολουθεί η ιχθυοχορτοφαγία (pesceterian diet), με ποσοστό ευθυγράμμισης 92% στις κατευθυντήριες γραμμές της AHA.

Η τρίτη πιο καλή δίαιτα για την καρδιά μας είναι η διάσημη μεσογειακή διατροφή.«Η δημοφιλής αυτή δίαιτα ήρθε στην τρίτη θέση, κυρίως επειδή συνιστά ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας Πρόληψης του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος διευθύνει την ερευνητική ομάδα διατροφικών μελετών.

Έρευνες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού, καθώς και με απώλεια βάρους, ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Στην τέταρτη θέση, βρίσκεται η ωογαλακτοχορτοφαγία, δηλαδή η δίαιτα που επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και λαχανικών.

Χειρότερες οι keto diets

Πάντως, σύμφωνα με τον Gardner, οι περισσότερες υγιεινές διατροφές έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους. Όπως είπε, οι κορυφαίες δίαιτες βασίζονται κυρίως στη χορτοφαγία, οπότε όλες τους επαρκούν και δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται στο 100% στις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Κάπου στη μέση της κατάταξης, βρίσκεται η vegan διατροφή που ενσωματώνει περισσότερο από 10% λίπος, καθώς επίσης και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική.

Λίγο πιο κάτω, βρίσκονται οι δίαιτες πολύ χαμηλών λιπαρών με λιγότερο από 10% λίπος και οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Τέλος, χειρότερες για την καρδιά θεωρούνται οι δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων, όπως η Atkins, και οι διάφορες κετογονικές δίαιτες (keto diet, WFKD), λόγω της έμφασής τους στο κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα κορεσμένα λίπη, καθώς και της περιορισμένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημειώνει ότι τα παραπάνω στοιχεία απευθύνονται σε καρδιολόγους και άλλους γιατρούς, ώστε να δώσουν περισσότερη προσοχή στη διατροφή για την καλύτερη γενικότερη υγεία των ασθενών τους.

Mε πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ