Health & Fitness

Tι είναι το Daridorexant και τι μπορεί να προσφέρει σε όσους πάσχουν από αϋπνία

Μια καινούργια ουσία εγκαινιάζει νέα εποχή στα φάρμακα για την αϋπνία

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια καινούργια ουσία εγκαινιάζει νέα εποχή στα φάρμακα για την αϋπνία

Το φάρμακο Daridorexant για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και οι παρενέργειές του.

Μεγάλες προσδοκίες έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από ένα σκεύασμα «ανταγωνιστή των υποδοχέων της ορεξίνης» που προορίζεται να αντιμετωπίσει την αϋπνία. Η δραστική ουσία περιέχεται ήδη σε τρία φάρμακα που βγήκαν στην αγορά και σε μια σειρά άλλων που μελετώνται ακόμα. Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ορμόνης «ορεξίνης» φαίνεται ότι βελτιώνουν παραμέτρους όπως την αποδοτικότητα του ύπνου, την ποιότητά του και τον συνολικό χρόνο ύπνου. Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι το Daridorexant είναι πιο αποτελεσματικό από τα αγχολυτικά της οικογένειες των βενζοδιαζεπινών, από τα συγγενικά των βενζοδιαζεπινών που ονομάζονται Z-drugs, από τα αντι-ισταμινικά (που χρησιμοποιούνται ως υπναγωγά λόγω της παρενέργειάς τους: προκαλούν υπνηλία), τα αντικαταθλιπτικά και τη μελατονίνη (στην πραγματικότητα, τους ανταγωνιστές υποδοχέων της μελατονίνης). Καθώς η φαρμακοχημική δράση του Daridorexant είναι διαφορετική όλων αυτών -δρα στον υποθάλαμο- πολλοί άνθρωποι σήμερα ελπίζουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα της αϋπνίας που τους βασανίζει.

Στις παρενέργειες του Daridorexant συμπεριλαμβάνονται η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, τα παράξενα όνειρα, το αίσθημα κοπώσεως και η ξηροστομία, ενώ έχει παρατηρηθεί μικρή μείωση της όρεξης χωρίς ωστόσο το φάρμακο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αδυνάτισμα.

To Daridorexant και άλλοι αναστολείς της ορεξίνης εγκρίθηκαν από τις αμερικανικές αρχές και διατίθενται στο εμπόριο από τον Μάιο του 2022. Αν και ταξινομήθηκαν στις «ελεγχόμενες ουσίες» που απαιτούν συνταγογράφηση και συνοδεύονται από οδηγίες σε περίπτωση κακής χρήσης ή υπερβολικής δόσης, φαίνεται ότι είναι ασφαλή: ως υπερβολική δόση θεωρείται η τετραπλάσια της συνταγογραφούμενης (η οποία κυμαίνεται από 50 μέχρι 150 mg).

Η σύνθεση του Daridorexant χρονολογείται από το 2013 και περιγράφεται στην επιστημονική βιβλιογραφία από το 2017. Έχει ήδη εγκριθεί για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αναμένεται η σχετική απόφαση στον Καναδά, την Ελβετία και τη Βρετανία.

Σήμερα, φαίνεται ότι ένας στους τρεις ενηλίκους αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο, ενώ το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από χρόνια διαταραχή ύπνου. Η ηλικιακή κατηγορία που πλήττεται περισσότερο από την αϋπνία είναι 18-24 ετών -συχνά επειδή δεν υπάρχει κανονικότητα στην ώρα του ύπνου- ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ