- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ενημερωτικό βίντεο πρόληψης για την αυτοεξέταση μαστού από την Affidea
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Η πιο αποτελεσματική άμυνα της γυναίκας είναι ο προληπτικός έλεγχος και η Affidea με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δημιούργησε ένα βίντεο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με οδηγίες για την αυτοεξέταση μαστού.
Στον Όμιλο Διαγνωστικών Κέντρων Affidea πιστεύουν ότι ο προληπτικός έλεγχος της υγείας μας είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Προκειμένου να εμφυσήσουν την σημασία της πρόληψης για την υγεία του μαστού με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8/3) δημιούργησαν ένα βίντεο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με οδηγίες για την αυτοεξέταση μαστού.
Αυτοεξέταση μαστού, η πιο αποτελεσματική άμυνα της γυναίκας
Κάθε μήνα, κατά την αρχή της περιόδου, κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ένα δώρο στον εαυτό της και να φροντίσει για την ασφάλειά της με την αυτοεξέταση μαστού. Η αυτοεξέταση βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει το στήθος της και να είναι σε θέση να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και όσες δεν έχουν πια περίοδο μπορούν να ορίσουν μία συγκεκριμένη ημέρα του μήνα για να μην το αμελούν.
Δυστυχώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, καθώς πολλές γυναίκες είτε δεν αυτοεξετάζονται είτε αυτοεξετάζονται λάθος. Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση μαστού μπορείτε να δείτε στο βίντεο.
Επιπλέον, στο παρακάτω Q&A περιγράφονται όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για την αυτοψηλάφηση και τον καρκίνο του μαστού από τον Ειδικό Μαστολόγο-Χειρουργό Μαστού, Επιστημονικά Υπεύθυνο των Ιατρείων Μαστού Affidea Αθηνών, Κηφισιάς, Περιστερίου, κ. Χρήστο Ι. Λούμπια.
- Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τον καρκίνο του μαστού μόνες τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, γιατρέ;
Η αυτοεξέταση-αυτοψηλάφηση του μαστού είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό που ζητούμε από τις γυναίκες είναι να εξετάζουν το μαστό τους σε μηνιαία βάση έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν εάν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στο μαστό τους, να παρατηρήσουν κάτι καινούριο και να μας ενημερώσουν αμέσως. Σκοπός είναι η έγκαιρη διάγνωση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του μαστού αποτελεσματικά.
- Το έχουμε ακούσει πολλές φορές και οι ειδικοί το τονίζουν: η πρόληψη σώζει και είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού. Ποιες είναι οι οδηγίες όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις;
Η πρόληψη σώζει, γιατί με την πρόληψη έχουμε έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη διάγνωση σημαίνει αυξημένα ποσοστά ίασης. Οι προληπτικές εξετάσεις, δηλαδή η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών, συστήνονται από την ηλικία των 40 ετών και μετά σε ετήσια βάση. Η οδηγία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί με οδηγίες ιατρού ανάλογα με την κάθε περίσταση.
- Ποιες ηλικίες αφορά περισσότερο ο καρκίνος του μαστού;
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Παρουσιάζει μια μικρή αύξηση στη δεκαετία των 40-50 ετών, σημαντική αύξηση στη δεκαετία 50-60, ενώ παρατηρείται κορύφωση στη δεκαετία των 60 ετών και κάμψη μετά τα 80 έτη.
- Από ποια ηλικία πρέπει μια γυναίκα να κάνει προληπτικό έλεγχο; Ποια η διαφορά προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου;
Από την ηλικία των 40 ετών και μετά σε ετήσια βάση πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος, εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό μαστού, είτε λόγω ατομικού είτε λόγω οικογενειακού και κληρονομικού ιστορικού. Προληπτικός είναι ο έλεγχος που γίνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες και διαγνωστικός είναι ο έλεγχος που γίνεται σε συμπτωματικές γυναίκες.
- Εξετάζονται οι Ελληνίδες προληπτικά και αν όχι που οφείλεται αυτό;
Οι Ελληνίδες εξετάζονται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, και αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ενδεχομένως λόγω της καλύτερης πληροφόρησης που υπάρχει στις μέρες μας.
- Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του καρκίνου του μαστού;
Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά είναι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως, που κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Ο ρυθμός είναι μεν αυξητικός, αλλά από την άλλη πλευρά αυξάνουν και τα ποσοστά ίασης από καρκίνο του μαστού.
- Καλά νέα υπάρχουν σχετικά με τις δυνατότητες θεραπείας του καρκίνου καθώς και τα ποσοστά εμφάνισης, που θα μας δώσουν ελπίδα και θετική σκέψη;
Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας όσον αφορά την απεικόνιση σε συνδυασμό με την καλύτερη εξειδίκευση του ιατρικού κόσμου και την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, αποτελούν πολύ δυνατά «όπλα» στην έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση στην ίαση του καρκίνου του μαστού.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, η Affidea πρωτοπορεί και επενδύει σε ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας 3D με Τομοσύνθεση, εξασφαλίζοντας την μέγιστη υποστήριξη στις γυναίκες που την επιλέγουν είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους. Επιπλέον, έχοντας στο επίκεντρο την φροντίδα της γυναίκας, συμμετέχει ενεργά στην εθνική εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους μαστού σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.