- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η πρόκληση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού
Η αντιμετώπισή του γίνεται με συνδυασμό θεραπειών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: H θεραπευτική αντιμετώπιση και η Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» της Gilead Sciences.
Ο καρκίνος του μαστού είναι, παγκοσμίως, ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος (μαστογραφία, υπέρηχος) οδηγεί έγκαιρα σε πρώιμη διάγνωση και οι θεραπευτικές εξελίξεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ίασης των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία του καρκίνου του μαστού, παρουσιάζεται σε περίπου 1 στις 5 γυναίκες που πάσχουν, δηλαδή αποτελεί το 10-20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει έναν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί στις νεότερες γυναίκες.
Δηλαδή, απαντάται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ή 50 ετών σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου είναι πιο συχνοί άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού.
Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, έχει υψηλότερο βαθμό κακοήθειας από τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού, έχει πιο επιθετική κλινική συμπεριφορά, σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1.
Ονομάστηκε τριπλά αρνητικός γιατί αφορά σε όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti -HER2 φάρμακα.
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Θεραπευτική αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα.
Ο συνδυασμός της κλασικής θεραπευτικής αγωγής με νέα καινοτόμα φάρμακα, όπως η ανοσοθεραπεία, προσφέρει σημαντικό όφελος στις ασθενείς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την έγκριση στοχευμένων θεραπειών και για αυτό το νεόπλασμα, η χημειοθεραπεία δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών και ταυτόχρονα να έχουμε διαθέσιμες καλύτερα ανεκτές θεραπείες, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τις ασθενείς.
«ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού στις 3 Μαρτίου, η Gilead Sciences ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο υπότυπο καρκίνου.
Με κεντρικό μήνυμα «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» στοχεύει να βοηθήσει όλους να κατανοήσουμε πως ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνου του Μαστού διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών.
Με την πρωτοβουλία της η Gilead Sciences επιδιώκει να κάνει πιο διακριτό τον συγκεκριμένο υπότυπο, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνει για ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Την καμπάνια «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» της Gilead Sciences, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), υποστηρίζουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.