- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ιώσεις: Συμπτώματα και πρόληψη
Πονοκέφαλος, βήχας, πυρετός και ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού
Ιώσεις: Η δρ Ανατολή Παταρίδου εξηγεί τα συμπτώματα και τη σημασία της πρόληψης
Παρότι το ημερολόγιο δείχνει Μάρτιο οι ώσεις καλά κρατούν, καθώς η καθυστερημένη άφιξη του χειμώνα μετατόπισε και έδωσε παράταση στον χρόνο εμφάνισής τους.
Έτσι λοιπόν αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές ιώσεις που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν και θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό για να μας προτείνει την καλύτερη αντιμετώπιση, σημειώνει η Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Ανατολή Παταρίδου.
Συμπτώματα
Είναι πολύ σημαντικό όμως να αξιολογήσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, επίμονο μπούκωμα, αίσθημα κόπωσης, κόμπο στο λαιμό, πυώδεις βλέννες, βήχα, ίλιγγο, δέκατα που επιμένουν και ροχαλητό, τα οποία συχνά παρερμηνεύονται, ειδικά αν επιλέξουμε να αναζητήσουμε γνωμάτευση μέσω διαδικτύου και όχι να επισκεφτούμε τον ειδικό ιατρό.
- Πονοκέφαλος: Για το κάθε σύμπτωμα υπάρχουν πολλαπλά αίτια που μπορεί να το προκαλούν. Για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος δημιουργεί την ανησυχία ότι ίσως κάτι σοβαρό γίνεται μέσα στο κεφάλι μας και επιβάλλει μια σχολαστική εξέταση της μύτης και από τον ωτορινολαρυγγολόγο η οποία με τη χρήση των ενδοσκοπίων, θα αποκαλύψει συχνά ένα στραβό διάφραγμα που πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και πολλές φορές καλοήθεις ή και κακοήθεις όγκους της μύτης,
- Βήχας: Ο βήχας μπορεί να προκαλείται από χρόνια φαρυγγίτιδα λόγω αλλεργίας, χρόνια αμυγδαλίτιδα και ιγμορίτιδα. Μια άλλη πολύ συχνή αιτία είναι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι προϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής με τα ακατάστατα και έτοιμα γεύματα. Άλλα αίτια είναι το κάπνισμα, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η χρήση κλιματιστικού, η καταπόνηση λόγω πολλών ωρών ομιλίας και πιο σπάνια ο καρκίνος του λάρυγγα.
- Πυρετός: Επίσης, τα δέκατα που επιμένουν συχνά μπορεί να οφείλονται σε χρόνια ιγμορίτιδα ή φλεγμονή από τις αμυγδαλές και αποδιοργανώνουν την καθημερινότητά μας. Δυστυχώς, επειδή συχνά δεν γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος όταν η κατάσταση δεν εκδηλώνεται πάντα με θορυβώδη συμπτώματα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πάλι ασθενείς με επιπλοκές από τις χρόνιες αυτές φλεγμονές.
Όταν κάποιος αξιολογεί έγκαιρα τα συμπτώματά του και απευθύνεται στον ειδικό αποφεύγοντας την παγίδα της ενημέρωσης από μη ειδικούς εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λύση σε κάθε πρόβλημα υγείας.
Πρόληψη
Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της ζωής το άγχος που τους συνοδεύει, οι ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις, οι περιβαλλοντικές αλλαγές με τις δυσμενείς επιπτώσεις τους με χαρακτηριστικότερες την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας δεν θα άφηναν ανεπηρέαστη την υγεία. Περισσότερο όμως ο παράγοντας που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου είναι οι διατροφικές μας επιλογές.
Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας τη σημασία του εμπλουτισμού της διατροφής με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωτικότητά του.
- Μεσογειακή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη σε θέματα σωστής διατροφής, αλλά το σημαντικότερο είναι να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, το οποίο μας στέλνει μηνύματα όταν το ταλαιπωρούμε. Τα βότανα με τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλισκούνι είναι από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά βότανα που μπορούμε να συναντήσουμε στην ελληνική γη, με τα αφεψήματα και τα αιθέρια έλαιά τους να προσφέρουν θεραπεία σε πολλές παθήσεις και να συμβάλλουν στη συνολική ευεξία του οργανισμού μας.
- Ψυχική υγεία: Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας, η οποία οδηγεί σε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την ελάττωση της νοσηρότητας καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργία και άσθμα. Με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είστε πιο εκτεθειμένοι και πιο ευάλωτοι απέναντι σε όποια νόσο.
Το «κλειδί», λοιπόν, για την καλή υγεία και ευεξία είναι η πρόληψη. Οι παρακαταθήκες ενέργειας που παίρνουμε από τις δραστηριότητες που επιλέγει ο καθένας μας, ας γίνουν η αφορμή να αντιδράσουμε πιο ολιστικά στην αύξηση της νοσηρότητας, με ριζικές αλλαγές του καθημερινού τρόπου που ζούμε, που αφορούν τη διατροφή, την άθληση και τη διαχείριση των γεγονότων της ζωής μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.