- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νέα ζωή για τη 12χρονη Kadada μετά από επέμβαση στη σπονδυλική στήλη
Χειρουργήθηκε από γιατρό του Metropolitan Hospital
Επιτυχημένη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη για τη 12χρονη Kadada από το Κονγκό
H 12χρονη Kadada από το Κονγκό υποβλήθηκε στην Αθήνα σε πολύπλοκη και εξειδικευμένη επέμβαση λόγω επώδυνης παραμόρφωσης στη σπονδυλική στήλη που δυσκόλευε τη βάδιση και επιβράδυνε την ανάπτυξή της και τώρα μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ζωή.
H Kadada γεννήθηκε το 2010 στη μέση ενός χωραφιού στο Kabingu, ένα χωριό έξω από την Γκόμα, ενώ η μητέρα της έψαχνε για φαγητό για τα τρία αδέρφια της. Το 2012, εν μέσω πολέμου, προσβλήθηκε από φυματίωση, από την οποία προκλήθηκε πόνος και σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης του κοριτσιού. Χωρίς χειρουργική παρέμβαση, η πιθανότητα παράλυσης για τη μικρή Kadada –που μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει ιατρική φροντίδα στη ζωή της– θα ήταν σχεδόν 100%.
Η ζωή για την Kadada δεν ήταν εύκολη. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 6 ετών. H μητέρα της προσπαθούσε να βρει λύση, παρακαλώντας για κάθε ιατρική βοήθεια που θα μπορούσε να παρασχεθεί στην κόρη της. Το Μάιο του 2021, ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ενώ η οικογένεια ακόμη πενθούσε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω έκρηξης του ηφαιστείου Nyirangogo. Η έκρηξη άφησε άστεγους πάνω από 400.000 ανθρώπους. Η Kadada και η οικογένειά της βρέθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό. Εδώ όμως, η μοίρα της γύρισε, όταν συνάντησε τον John Woods, ιδρυτή της Upright Africa, που βρισκόταν εκεί για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες.
«Μερικές φορές στις αποστολές μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση της μικρής Kadada, η Upright Africa σε συνεργασία με την World Emergency Relief και με τη στήριξη ιδιωτών δωρητών, εμπιστευτήκαμε το Metropolitan Hospital και τον ιατρό Μάριο Λυκίσσα, που δέχτηκαν με χαρά να μας βοηθήσουν σε ένα τόσο βαρύ περιστατικό», ανέφερε ο κ. Woods. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι της για την Ελλάδα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον ιατρό κ. Μάριο Λυκίσσα, Διευθυντή της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, σε συνεργασία με μία ομάδα έμπειρων ιατρών.
«Η κύφωση πίεζε το νωτιαίο μυελό δημιουργώντας νευρολογικά προβλήματα στα κάτω άκρα αλλά και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας. Το χειρουργείο, το οποίο διήρκησε περίπου 8 ώρες είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διόρθωση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης της Kadada και ταυτόχρονα τη διόρθωση της νευρολογικής και αναπνευστικής της λειτουργίας», δήλωσε ο κ. Λυκίσσας. Καθοριστική για την άφιξη και την πραγματοποίηση του χειρουργείου ήταν η συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τζάνειου Νοσοκομείου, σε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με το Metropolitan Hospital.
Παρά τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες επεμβάσεις, το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της ιατρικής ομάδας. Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση, η Kadada κάθεται και βαδίζει μόνη της, χωρίς επιπλοκές. Πήρε εξιτήριο 4 ημέρες μετά το χειρουργείο και αναχώρησε περπατώντας με χαρά. Έχει δρόμο μπροστά της, αλλά μια ευκαιρία για κανονική ζωή είναι επιτέλους εφικτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.