Health & Fitness

Και στην Ελλάδα στρεπτόκοκκος Α αλλά οι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί

Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και η Όλγα Τζέτζη εξηγούν στην ATHENS VOICE

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και η Όλγα Τζέτζη μιλούν στην ATHENS VOICE για τους 17 θανάτους παιδιών στη Βρετανία και την Ισπανία από στρεπτόκοκκο Α

Στρεπτόκοκος Α: Οι παιδίατροι Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Όλγα Τζέτζη μιλούν στην ATHENS VOICE για τους 17 θανάτους παιδιών στη Βρετανία και την Ισπανία

Δύο παιδιά έχασαν την Πέμπτη τη ζωή τους έπειτα από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α στην Ισπανία. Οι αρχές ανακοίνωσαν μια μελέτη για πιθανή αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων έπειτα από αυτά που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και τη Βρετανία πρόσφατα.

Η υγειονομική αρχή της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τον θάνατο δύο ανθρώπων στις 2 Δεκεμβρίου και στις 25 Οκτωβρίου έπειτα από λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο Α, βακτήριο που προκαλεί κυρίως την οστρακιά, μια ήπια παιδική ασθένεια.

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η οποία «μελετά από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία», αναφέρει η ισπανική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, καλώντας σε επιφυλακή.

Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών αποδόθηκαν σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ωστόσο απίθανο η έξαρση αυτή να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες, είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και λόγω της πολύτιμης, πλούσιας κλινικής εμπειρίας του, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί στην ATHENS VOICE ότι «στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος, την οποία προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, η οποία οδήγησε σε θάνατο δεκαπέντε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ισπανία».

Και ο καθηγητής συνεχίζει:

«Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν μόλις το ¼ των παιδιάτρων της Ελλάδας, σε σχέση με τους δικούς τους τοκετούς, ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους μόνον στα νοσοκομεία. Συνεπώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουμε συνήθως μη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άμεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αμυγδαλίτιδες ή την πυοδερμία και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης άμεση. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι στις χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας και μαζικής πρακτικής είναι να εμποδίζεται η είσοδος του στρεπτόκοκκου στο αίμα, προκειμένου να προκαλέσει διεισδυτική νόσο, τύπου σηψαιμίας».

Από την πλευρά της, η παιδίατρος, Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, δηλώνει στην ATHENS VOICE -στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο- τα εξής για το ίδιο θέμα:

«Υπάρχουν σκέψεις σχετικά με την τροποποίηση της απάντησης του ανοσολογικού μας συστήματος λόγω Covid λοίμωξης. Ας σκεφτούμε ότι οι Βρετανοί δεν είχαν μεγάλα διαστήματα καραντίνας ούτε αυστηρά μέτρα ποτέ, που σημαίνει ότι ενήλικες και παιδιά μολύνθηκαν και επαναμολύνθηκαν αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας. Προσωπική μου σκέψη είναι να μη ξεχνάμε και τον πρόσφατο σάλο (Μάιος 2022) με τα περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά στη Μ. Βρετανία, που και εκεί μια από τος υποθέσεις ήταν η προσβολή του ήπατος από αδενοϊό και η τροποποιημένη ενδεχόμενα απάντηση του οργανισμού, λόγω τροποποίησης του ανοσολογικού συστήματος από covid λοίμωξη. Όλα αυτά είναι υποθέσεις όμως ακόμη. Όχι πανικό συστήνουν και οι γιατροί στην Αγγλία, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς. Έμαθα επίσης ότι υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών (πενικιλίνης, γιατί αυτή συνταγογραφούν στη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο). Επίσης μη ξεχνάμε το διαφορετικό σύστημα Υγείας στη Μ. Βρετανία, όπου το παιδί εξετάζεται από γενικό γιατρό αρχικά και όχι από παιδίατρο και τα ραντεβού με τον γενικό γιατρό αργούν αρκετά και οι γονείς δεν έχουν την “πολυτέλεια των Ελλήνων γονέων να μιλάνε ανά πάσα στιγμή με τον παιδίατρο τους”».

Και η Όλγα Τζέτζη συμπληρώνει:

«Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α κλινικά εκδηλώνεται ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά (φαρυγγίτιδα με συνοδό εξάνθημα στο σώμα) η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά (αλλά εύκολη και η εργαστηριακή επιβεβαίωση με φαρυγγικό επίχρισμα) από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες περιπτώσεις της διεισδυτικός λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβίου στο αίμα (μικροβιαιμία , σηψαιμία) και την πρόκλησης σοβαρής νόσησης και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λοίμωξη και να την καταπολεμήσει εγκαίρως. (Εδώ έρχεται η υπόθεση μήπως η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων παιδιών έχει τροποποιηθεί λόγω της Covid λοίμωξης - κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό όμως ακόμη. Θα φανεί στο μέλλον…). Συμπέρασμα, επί υπόπτων συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον παιδίατρο, κλινική εκτίμηση και ο παιδίατρος είναι αυτός που θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Και εδώ, στην Ελλάδα, είδαμε στα ιατρεία μας αρκετά περιστατικά στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας τον τελευταίο μήνα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε συνήθως αυτή την περίοδο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ