- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πνευμονολογικό Συνέδριο: Τα κρούσματα γρίπης επεκτείνονται και στους ενήλικες
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία
Τα συμπεράσματα του 31ου Πνευμονολογικού Συνεδρίου για την πορεία της γρίπης σε παιδιά και ενήλικες
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία τονίστηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) διοργάνωσαν Συνέντευξη Τύπου στην οποία τονίστηκε ότι οι Έλληνες πνευμονολόγοι είναι δίπλα στον ασθενή και στόχος τους είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης στο συνέδριο θα αποτυπωθεί η συνεργασία και η προσφορά της ΕΠΕ στην κοινωνία. «Θα δείξουμε τη συνεργασία μας με τις ομάδες ασθενών, την προσφορά άσκησης μέσω web στους ασθενείς με ΧΑΠ, τη συνδρομή μας στο προληπτικό έλεγχο του αναπνευστικού μέσω της κινητής μονάδας πρόληψης, την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα εμβολιασμού και αναγνώρισης παθήσεων, καθώς και με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτή της Fairlife», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης και υπογράμμισε «στο συνέδριο θα μιλήσουμε και για τις μεταμοσχεύσεις των πνευμόνων, οι οποίες το 2022 έχουν μία πιο θετική πορεία με έντεκα μεταμοσχεύσεις μέχρι ώρα».
Σχετικά με το φαινόμενο των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά, ο κ. Λουκίδης επεσήμανε «φέτος θα είναι οι πρώτες γιορτές μετά από δύο χρόνια που θα τις γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία κι αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία».
Στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Ελευθέριος Ζέρβας τονίζοντας ότι, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, στο συνέδριο θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην επεμβατική πνευμονολογία και στο ρόλο των νεών τεχνικών στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας για τη διάγνωση του άσθματος αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος, ενώ ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Χαράλαμπος Μόσχος μίλησε για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, τονίζοντας «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID-19, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αυξήθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από φυματίωση».
Στις τελευταίες εξελίξεις με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τον απολογισμό των δυόμιση ετών της πανδημίας COVID-19 αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου και με το Long Covid καθώς και τις δυνατότητες πρόληψης αυτών με τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε η Πνευμονολόγος Παρασκευή Κατσαούνου.
Για το πόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση των ασθενών που εξέρχονται από τις ΜΕΘ λόγω της έλλειψης δομών αποκατάστασης, μίλησε η Πνευμονολόγος Νικολέτα Ροβίνα και τέλος ο καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ζωή με ΧΑΠ» που είναι μια διαδικτυακή προσέγγιση άσκησης ασθενών με ΧΑΠ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.