Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλήττουν τους διαβητικούς

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού από τη NovoNordisk Hellas

Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ημέρα Καρδιάς η 29η Σεπτεμβρίου, με τη NovoNordisk Hellas να υπενθυμίζει ότι η καρδιαγγειακή νόσος συσχετίζεται και με άλλα νοσήματα

Η 29η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1999 ως Ημέρα Καρδιάς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (World Heart Day - WHD), στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και τις επιπτώσεις αυτής στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον πλανήτη και προκαλείται από πολλές αιτίες. Κάποιοι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Χαρακτηριστικά, η κύρια αιτία θανάτου για 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, είναι η καρδιαγγειακή νόσος (CVD), ενώ το 31% των συνολικών θανάτων ανά την υφήλιο προέρχονται από τη νόσο.

Όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) έχει άμεση συσχέτιση με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2D), αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και περίπου το 1/3 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη ενώ περίπου μόνο το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζει ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Παράλληλα, 9 στα 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2D) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (CVD) έχουν αθηροσκλήρωση και είναι πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) ή/και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ, τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης αναδεικνύουν πως μόνο 2 στα 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2D), έλαβε φαρμακευτική αγωγή για μείωση της γλυκόζης στο αίμα, με αποδεδειγμένο καρδιαγγειακό όφελος.

Στόχος της εταιρείας NovoNordisk Hellas είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τη καρδιαγγειακή νόσο στη χώρα μας, καθώς η εμφάνιση αυτής συσχετίζεται με άλλα συχνά στο γενικό πληθυσμό νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μελέτες μόνο 1 στα 300 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καταφέρνει τελικά να αντιμετωπίσει και να ρυθμίσει με επιτυχία και τους 4 τροποποιήσιμους παράγοντες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (σακχαρώδης διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία).

Η εταιρεία NovoNordisk Hellas διαρκώς εντείνει την προσπάθειά της για ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο μπορείτε να αναζητήσετε στους ιστοτόπους www.diabetestalks.gr & www.mintoxeisvaros.gr