26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση
Λέξη-κλειδί η διαλειτουργικότητα στις υπηρεσίες
Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της κυβέρνησης με τον Economist
Η διαλειτουργικότητα και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος χαρακτηρίστηκε ως “game changer” από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο. «Η κρίση έφερε ανατροπές στη ζωή των πολιτών, στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις και αυτό απαιτούσε γρήγορες και καινοτόμους λύσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και δημιούργησε το gov.gr, το οποίο προσφέρει 1.400 ενιαίες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ έδωσε έμφαση στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που –όπως είπε– πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η διαλειτουργικότητα ήταν η λέξη κλειδί (…) Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με αυτόματο τρόπο, ενώ πέρυσι είχαμε 500 εκατομμύρια διαλειτουργικές συναλλαγές», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas Ezat Azem από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την παροχή λύσεων εξατομικευμένης φροντίδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των ασθενών για την ιατρική καινοτομία, την πολιτική υγείας και τους ασθενείς.
«Οφείλω να πω ότι τα τελευταία 3 χρόνια η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και θα ήθελα να δω την ίδια ανάπτυξη και στον τομέα της υγείας», σημείωσε ο κ. Azem. Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξατομικευμένη φροντίδα, ο κ. Azem τόνισε πως «όταν έχεις μεγάλες βάσεις δεδομένων, μπορείς να ανακαλύψεις ακόμη και νέα θεραπευτικά μονοπάτια (...) Αν θέλουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην υγεία και να της αποδώσουμε έναν πραγματικά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα πρέπει να προβούμε σε ριζικές αλλαγές όπως η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, τόσο για τις κλινικές αποφάσεις όσο και για τις αποφάσεις αποζημίωσης, και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να λάβει τη θεραπεία ακόμα και στο σπίτι του. Χρειαζόμαστε εξατομίκευση και όχι την ίδια προσέγγιση για όλους, ώστε να βελτιστοποίησουμε τις εκβάσεις των ασθενών αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas κατά την τοποθέτησή του.
Την ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης υγείας επεσήμανε σε τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως είναι βαρύνουσας σημασίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το πώς θα αντιδρούμε σε περιπτώσεις προβλημάτων. Όπως είπε «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ενοποιώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας με τον φαρμακευτικό τομέα, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια υγεία, ενώ θα πρέπει να εμπλακεί ο ανθρώπινος και ο τεχνολογικός παράγοντας στις θεραπείες.
Αναφερόμενος στον «χάρτη» των πολιτικών υγείας που εφαρμόζονται παγκοσμίως, ο κ. Μόσιαλος, τόνισε πως η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί ένα mega fund για την αντιμετώπιση πανδημιών, οι G20 προτείνουν ένα Συμβούλιο Οικονομικών και Υγείας για να δημιουργήσει μια ανταπόκριση σε θέματα υγείας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ προτείνουν αλλαγές στα εθνικά συστήματα υγείας. «Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό οι χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ μπορούν να σκεφτούν ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορούν να παρεμβαίνουν στις εθνικές τους πολιτικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις το 4% του πληθυσμού καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.