Health & Fitness

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι, τα συμπτώματα και η μετάδοση σε 7 ερωτήσεις

Ασθενής από την Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβεβαιώθηκε η ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα, με το πρώτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»
Επιβεβαιώθηκε η ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα, με το πρώτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» Τι είναι, τα συμπτώματα και η μετάδοση σε 7 ερωτήσεις.

Η ευλογιά των πιθήκων έφθασε και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετό καιρό τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα, καθώς η συγκεκριμένη νόσος εξαπλωνόταν στην Ευρώπη. Την Τετάρτη (8/6), το βράδυ, ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα που αφορά την ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Εμφάνισε συμπτώματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», όπου και παραμένει νοσηλευόμενος. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή. Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε πει στα τέλη Μαΐου ότι «η ευλογιά των πιθήκων θέλει απομόνωση 21 ημέρες». Ακολουθούν 7 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη συγκεκριμένη νόσο.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων - Τα συμπτώματα και η μετάδοση

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πως μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

 1. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).
 2. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.
 3. Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

 1. Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
 2. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό.
 3. Καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς.
 4. Μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων.
 5. Μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

 1. Πυρετός
 2. Κεφαλαλγία
 3. Μυαλγίες
 4. Οσφυαλγία
 5. Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 6. Ρίγος
 7. Καταβολή δυνάμεων
 8. Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσω με με το γιατρό μου;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

 1. Έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 2. Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 3. Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες. Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.