Ελλαδα

Ευλογιά των πιθήκων - Γκάγκα: Θέλει απομόνωση για 21 μέρες

«Καμία σχέση με τον κορωνοϊό, τα κρούσματα δεν είναι πολλά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Ευλογιά των πιθήκων - Γκάγκα: Θέλει απομόνωση για 21 μέρες © UNSPLASH

Ευλογιά των πιθήκων - Μίνα Γκάγκα: Θέλει μακροχρόνια απομόνωση για 21 μέρες

H ευλογιά των πιθήκων δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός ΥγείαςΜίνα Γκάγκα. Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» στο Mega, η Μίνα Γκάγκα είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει «καμία σχέση απολύτως με τον κορωνοϊό», επισημαίνοντας πως «δεν μεταδίδεται εύκολα και θέλει στενή επαφή, κυρίως από το δέρμα, από ανθρώπους που έχουν ήδη εξάνθημα».

Η κυρία Γκάγκα πρόσθεσε πως «η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι καλή σε όλη την Ευρώπη. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, τα κρούσματα υπάρχουν αλλά δεν είναι πάρα πολλά», ενώ, σχετικά με ενδεχόμενες μεταλλάξεις, τόνισε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς «πρόκειται για έναν σταθερό ιό. Δεν περιμένουν μεταλλάξεις, αλλά τον παρακολουθούν».

Ευλογιά των πιθήκων - Μίνα Γκάγκα: «Αποτελεσματικά τα εμβόλια»

«Θέλει μακροχρόνια απομόνωση, για 21 μέρες», τόνισε τόσο για τα κρούσματα όσο και για πιθανές στενές επαφές.

Τέλος, όσον αφορά τα εμβόλια, αυτά απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και μετά την ενδεχόμενη νόσησή τους. «Τα εμβόλια δουλεύουν πολλές φορές και μετά τη μόλυνση», εξήγησε η Μίνα Γκάγκα.

Ευλογιά των πιθήκων - Καθησυχάζει ο ΠΟΥ: «Περιορίσιμη» η έξαρση

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ καθησυχάζει ενημερώνοντας ότι «το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ασυνήθιστο, αλλά παραμένει περιορίσιμο».

Η Ρόζαμοντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς, είπε σε ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις αυτού του ιού είναι συνήθως ηπιότερες, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των περιπτώσεων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη» τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Υπενθυμίζεται ότι από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστη» για την επόμενη πανδημία, όπως προειδοποίησε η έκθεση που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση για δεύτερη φορά του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας (2021 Global Health Security Index), ο οποίος κατατάσσει 195 χώρες ανάλογα με την εκτιμώμενη ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ