Ελλαδα

Ευλογιά των πιθήκων: «Έχει εξανθήματα, αλλά ήπια συμπτώματα ο ασθενής»

Εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το ΑΠΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Ευλογιά των πιθήκων: «Έχει εξανθήματα, αλλά ήπια συμπτώματα ο ασθενής» © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ευλογιά των πιθήκων - Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα: «Έχει εξανθήματα, αλλά ήπια συμπτώματα ο ασθενής», λέει ο καθηγητής, Αλέξανδρος Στρατηγός.

Ως «αρκετά ύποπτα» για ευλογιά των πιθήκων περιγράφονται τα συμπτώματα με τα οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ο 49χρονος που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα.

Ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός αλλά εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το εργαστήριο μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Όπως ενημέρωσε ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός, «ο ασθενής είχε ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες». Ωστόσο είπε ότι «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης, αφού αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο».

«Ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 με 14 ημέρες», διευκρίνισε ο καθηγητής και ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι «συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων».

«Χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα», τόνισε ο κ. Στρατηγός.

«Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα», απάντησε ο καθηγητής σε ερώτηση, επισημαίνοντας ότι «η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κορωνοϊό. Από καμία χώρα που έχουν αναφερθεί περιστατικά δεν ηχεί συναγερμός παρόλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή».

Σημειώνεται ότι έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων - Τα συμπτώματα και η μετάδοση

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πως μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

 1. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).
 2. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.
 3. Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

 1. Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
 2. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό.
 3. Καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς.
 4. Μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων.
 5. Μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

 1. Πυρετός
 2. Κεφαλαλγία
 3. Μυαλγίες
 4. Οσφυαλγία
 5. Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 6. Ρίγος
 7. Καταβολή δυνάμεων
 8. Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσω με με το γιατρό μου;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

 1. Έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 2. Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 3. Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες. Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.