- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Μέτριος κίνδυνος εξάπλωσης συνολικά για τη δημόσια υγεία
Πόσα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί
Ευλογιά των πιθήκων: Η νέα ανακοίνωση του ΠΟΥ για τον κίνδυνο εξάπλωσης παγκοσμίως - Τα νεότερα στοιχεία για την ασθένεια.
Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί «μέτριο κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την καταγραφή περιστατικών μόλυνσης σε χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπιζόταν μέχρι σήμερα.
«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μπορεί να γίνει μεγαλύτερος αν αυτός ο ιός εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και εδραιωθεί ως μία ανθρώπινη παθογένεια, μεταδιδόμενος σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου για να νοσήσουν βαριά, όπως τα μικρά παιδιά, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Ευλογιά των πιθήκων: Πόσα περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί
Μέχρι την Πέμπτη 26 Μαΐου είχαν επιβεβαιωθεί 257 περιστατικά μόλυνσης και 120 ύποπτα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 23 χώρες-μέλη του ΠΟΥ, στις οποίες ο ιός δεν ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες στις οποίες δεν ενδημούσε, αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μετάδοση, η οποία δεν εντοπίστηκε για αρκετό καιρό, αλλά και πρόσφατα γεγονότα που ενίσχυσαν τη μετάδοση. Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι αναμένει περισσότερα περιστατικά να καταγραφούν, καθώς η επιτήρηση διευρύνεται.
Τα περισσότερα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών μόλυνσης που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, δεν έχουν εδραιωμένη σχέση μετάδοσης μέσω ταξιδιών σε ενδημική περιοχή και εντοπίστηκαν μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί
Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Πέμπτη (27/5) ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση τής ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες στις οποίες η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.
«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία. Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδισθεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ' ό,τι άλλων ιών όπως ο κορωνοϊός.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων. «Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του Προγράμματος του ΠΟΥ για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχεδόν το 25% των θυμάτων από πνιγμό αποτελούν τα παιδιά έως 5 ετών
Άμεσες και χρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο
Για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.