Health & Fitness

Γιώργος Παυλάκης: «Λέμε ναι στο καλοκαίρι αλλά με προσοχή και υπευθυνότητα»

«Οι παρέες του καλοκαιριού πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικές»

78215-174509.jpg
Λίνα Παπαδάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Παυλάκης

Οι εκτιμήσεις του Γιώργου Παυλάκη για το καλοκαίρι του 2022 και τη συνέχιση της προστασίας μας από τον Covid-19.

Σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις εδώ στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Παυλάκης, ο πιο γνωστός Έλληνας επιστήμονας της Αμερικής είχε πει: «Το καλοκαίρι θα είναι εκεί, αλλά τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ο κόσμος θα αλλάξει και θα ορίζουμε τον χρόνο σε πριν και μετά την επιδημία». 

Από τη μια η δική μου εμμονή με το καλοκαίρι και η δική του για τα μέτρα, έχει μετατρέψει τη σχέση μου με τον Γιώργο Παυλάκη αυτά τα δυο χρόνια της πανδημίας σε ένα είδος πρωινής πρόβλεψης και ψυχοθεραπείας. Η αλλαγή της ώρας μας κάνει αξημέρωτους συνομιλητές 
Τον ρωτάω συχνά - πυκνά πότε θα 'χουμε ξανά ανεμελιά, μπας και εισπράξω την  απάντηση που θέλω, και όταν τα ζόρια μαζεύονται η ερώτηση είναι μία αν το καλοκαίρι που έρχεστε θα ναι σαν … παλιά.

Στην τελευταία μου ερώτηση - στο Facebook αυτή τη φορά -  διαβάστε τι απάντησε:
«Διστάζω να κάνω προβλέψεις γι´ αυτό το καλοκαίρι γιατί δεν μπορώ να πω κάτι πολύ καλό. Οι προβλέψεις μου για τα προηγούμενα καλοκαίρια αποδείχτηκαν λίγο - πολύ πετυχημένες, από την άποψη ότι πρόβλεψαν την καλοκαιρινή επιδημία Δέλτα που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο δολοφόνο στην Ελλάδα, με πάνω από 10,000 θύματα. Η πρόβλεψη ότι τα νέα στελέχη που προετοιμάζονταν πριν ένα χρόνο δεν σταματάνε με τίποτα, καθώς και ότι η "ήπια" Όμικρον θα κάνει πολλά θύματα στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη. Η πρόβλεψη ότι ο χειμώνας που πέρασε και η άνοιξη που ήρθε θα είναι ίδια και χειρότερα με τον προηγούμενο χρόνο, έγινε πραγματικότητα. 
Το κακό είναι που βλέπω παραίτηση πια και πολλή κόπωση, κι αυτό είναι ολέθριο λάθος. Ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη και δεν θα γίνει γρίπη, τουλάχιστον γρήγορα και εύκολα. Ο φόβος μου για το Long COVID αυξάνει καθημερινά, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που περνάνε τη λοίμωξη έχουν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα, ακόμα και αυτοί που την περνάνε ήπια. Δημιουργούμε μια μεγάλη ομάδα χρόνιων ασθενών με ίνωση πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα, θρομβώσεις, νευροπάθειες και πολλά άλλα. Δεν θα πρέπει να ατονήσουμε και να δεχθούμε σιωπηλά ότι όλοι θα μολυνθούμε. Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης που είναι κύρια: απόσταση, μάσκες και φίλτρα. 
Παρ' όλη την γκρίζα εικόνα, θέλω και 'γώ να βρω τρόπους να κάνω Ελληνικό καλοκαίρι! Αυτό δεν είναι εύκολο τώρα που θα λήξουν όλοι οι περιορισμοί και κανένα προστατευτικό μέτρο δεν θα παραμείνει ούτε καν στα στοιχειώδη. Αυτό σημαίνει ότι οι παρέες του καλοκαιριού πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικές. Λέμε ναι στο καλοκαίρι, αλλά με προσοχή και υπευθυνότητα, που ίσως είναι ευκολότερο να βρεις σε απόμερα μέρη. Ελπίζω να μην αυτό-παραμυθιάζομαι, αλλά αυτοί που έκατσαν δυο+ χρόνια χωρίς να μολυνθούν πρέπει να αντέξουν και το φετεινο καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα». 

Θα τα καταφέρουμε, γιατρέ μου, κι εύχομαι να μιλάμε μόνο για τραγούδια.


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Γιώργος Παυλάκης στην Athens Voice εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ