- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίμωση του πέους: Θεραπεία σε 3 λεπτά με εξελιγμένη τεχνική
Προηγμένη χειρουργική μέθοδος στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο
Θεραπεία της φίμωσης του πέους με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο
Τη φίμωση του πέους μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με μηδαμινή έως μηδενική απώλεια αίματος και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο μπορεί να αντιμετωπίσει μία προηγμένη χειρουργική μέθοδος, που χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο χειρουργικό μηχανισμό. Με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός πραγματοποιεί περιτομή, αφαιρώντας την ακροποσθία και τοποθετώντας ταυτοχρόνως τα ράμματα, με μία μόνο κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο η επέμβαση καθίσταται ανώδυνη και σχεδόν αναίμακτη, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται σημαντικά.
Η επέμβαση εκτελείται με έναν κυκλικό αναστομωτήρα περιτομής (stapler) Peri Shape, ο οποίος συνδυάζει την περιτομή με την άμεση συρραφή στο σημείο. Ο μηχανισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία και στη χώρα μας, από ειδικούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που τον εισήγαγαν στην Ελλάδα.
Προσφάτως, οι ειδικοί δημοσίευσαν στο Newsletter της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας τις λεπτομέρειες από την εφαρμογή της μεθόδου στους πρώτους 16 ασθενείς, με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε σε 16 πάσχοντες από φίμωση του πέους. Ο ένας από τους ασθενείς έπασχε ταυτοχρόνως από λοίμωξη στο πέος (βαλανοποσθίτιδα) και είχε συμφύσεις. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 17 έως 67 ετών.
Όλοι τους υποβλήθηκαν σε περιτομή με τη νέα τεχνική, με μία επέμβαση που διήρκεσε από 3 έως 8 λεπτά. Τις εγχειρήσεις εκτέλεσε Χειρουργός-Ουρολόγος, με μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα της Ανδρολογίας, όπως γράφουν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Επιστημονικός Διευθυντής του, δρ Χρήστος Φλιάτουρας και τα μέλη κ.κ. Νίκος Καρυπίδης και Θεόδωρος Σπίνος.
Σε όλους τους ασθενείς, τοποθετήθηκε μετά την επέμβαση επίδεσμος για 24 ώρες, ενώ μετά από 4 ημέρες επετράπη σε όλους να κάνουν μπάνιο. Ένα μήνα μετά την επέμβαση, όλοι οι ασθενείς ανέφεραν πως το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν άριστο και ένιωθαν απολύτως ικανοποιημένοι από αυτό.
«Η περιτομή είναι μία από τις συχνότερες ουρολογικές επεμβάσεις. Συνήθως συνιστάται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με φίμωση του πέους (είναι η στένωση του δέρματος που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αποκάλυψη της βαλάνου), παραφίμωση ή με μολύνσεις της βαλάνου και της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδα, βαλανίτιδα). Σε κάποιους λαούς, όμως, εκτελείται και για πολιτισμικούς, κοινωνικούς και αισθητικούς λόγους», αναφέρουν στο άρθρο τους ο δρ Φλιάτουρας και οι συνεργάτες του.
Η περιτομή έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. με την HIV/AIDS λοίμωξη, τη λοίμωξη από ιούς HPV κ.λπ.), με μειωμένη επίπτωση καρκίνου του πέους και με βελτιωμένη υγιεινή του πέους. Για την εκτέλεσή της χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, οι περισσότερες από τις οποίες ενέχουν κίνδυνο επιπλοκών, όπως η αιμορραγία, το οίδημα πέους και τα απογοητευτικά αισθητικά αποτελέσματα. Οι συμβατικές μέθοδοι σχετίζονται επίσης με αυξημένο χειρουργικό χρόνο.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα μειονεκτήματα, έχουν αναπτυχθεί υποβοηθητικοί χειρουργικοί μηχανισμοί, όπως το stapler Peri Shape που εισήγαγε στην Ελλάδα το Ανδρολογικό Ινστιτούτο.
Στο άρθρο τους στο Newsletter της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, ο δρ Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του παραθέτουν σειρά αντίστοιχων δεδομένων από την Κίνα και την Ιταλία, σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών. Τα συμπεράσματα των ξένων επιστημόνων ήταν παραπλήσια με εκείνα των ειδικών του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
«Τα ευρήματά μας, καθώς και εκείνα άλλων μελετών, υποδηλώνουν ότι ο κυκλικός αναστομωτήρας περιτομής (stapler) Peri Shape είναι ένας πολλά υποσχόμενος μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φίμωσης του πέους. Η περαιτέρω ανάπτυξη και τεχνική βελτίωση της μεθόδου, μπορούν να καταστήσουν το μέλλον της ακόμα πιο ελπιδοφόρο», καταλήγουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους
Περισσότερα από χίλια άτομα ζουν στην Ελλάδα με αιμορροφιλία Α και Β
Η Ευρώπη κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη της ανδρικής τριχόπτωσης - Ποια η θέση της επιστήμης
Απίστευτες διεργασίες συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε μέρα
Οι καθημερινές ανησυχίες κάθε γονέα
Και τα δύο απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, αλλά...
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για ουσιαστικά οφέλη
Μισ συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο Αριστείδη Λύτρα για τους μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από το κοινό καλλωπιστικό φυτό
10 αυτοτελή σεμινάρια με μήνυμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.