- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Γιατί είναι η 3η δόση σημαντική στη μετάλλαξη Όμικρον
Τι έδειξε νέα επιστημονική έρευνα
Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κρίσιμη κατά της Όμικρον προκειμένου να επιτευχθεί επίπεδο ανοσιακής προστασίας, επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα.
Τρεις δόσεις εμβολίων mRNA χρειάζονται για να επιτευχθεί επίπεδο ανοσιακής προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον παρόμοιο με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις απέναντι στις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Δέλτα, παρόλα αυτά οι ασθενείς με λοίμωξη Όμικρον έχουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ Ουέσλι Σελφ και δρ Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών). Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Δέλτα σχετιζόταν με την μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η Άλφα και τελευταία η Όμικρον. Πάντως το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Όμικρον (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθαιναν στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της Όμικρον μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.