Μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με την Όμικρον 2
Τι έδειξε νέα επιστημονική έρευνα
Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με υποπαραλλαγή Όμικρον 2 μετά από λοίμωξη με Όμικρον και σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους, σύμφωνα με δανική έρευνα.
Οι άνθρωποι που μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, είναι απίθανο να επαναμολυνθούν σε σύντομο χρόνο από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2, γνωστή και ως Όμικρον 2, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη. Η μόλυνση του ίδιου ανθρώπου με δύο διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι μεν δυνατή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά είναι πολύ σπάνια. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον 2 αφορούν σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Οι ερευνητές του δανικού Ινστιτούτου Statens Serum μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,8 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 1.739 περιπτώσεις δεύτερου θετικού τεστ του ίδιου ατόμου σε χρονικό διάστημα 20 έως 60 ημερών. Από αυτές, επιλέχθηκαν τυχαία και αναλύθηκαν 263 ζεύγη θετικών δειγμάτων και βρέθηκαν 181 περιστατικά επαναλοίμωξης, εκ των οποίων τα 47 (ποσοστό 18%) με Όμικρον 2 (ΒΑ.2) μετά από Όμικρον (ΒΑ.1).
Από τις 47 περιπτώσεις επαναλοίμωξης, οι 42 (σχεδόν το 90% ή εννέα στις δέκα) αφορούσαν ανεμβολίαστους, κάτι που δείχνει ότι αυτοί ακριβώς έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολυνθούν με Όμικρον 2 λίγο μετά από μόλυνση τους με Όμικρον. Οι περισσότερες επαναλοιμώξεις αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα κάτω των 30 ετών, κυρίως παιδιά και εφήβους.
Η Όμικρον 2 φαίνεται περίπου μιάμιση φορά πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον. Έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία, ενώ τείνει να κυριαρχήσει και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική και η Νορβηγία. Τα κρούσματα της αυξάνονται γρήγορα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η Όμικρον 2 προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο θανατηφόρα νόσο Covid-19 ή ότι διαφεύγει καλύτερα από τα εμβόλια, σε σχέση με την Όμικρον.
Όπως έδειξε η δανική μελέτη, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον ή Όμικρον 2 χαρακτηρίζονται από γενικά ήπια συμπτώματα, σε σχέση με την αρχική λοίμωξη και δεν οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντιπέντεντ" και το πρακτορείο Ρόιτερς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.