- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Φως» στα μυστικά του εγκεφάλου μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο
Από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες
Εκπαιδευτικά βίντεο για τη λειτουργία της μνήμης και άλλα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου
Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από ενδιαφέροντα βίντεο κινουμένων σχεδίων με στόχο την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα Νευροεπιστημών. Με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο, μέσα από τα ολιγόλεπτα αυτά βίντεο παρουσιάζεται η γνώση που έχει συσσωρευτεί από την πολύχρονη έρευνα που πραγματοποιούν μέλη της ΕΕΝ σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης, τους τρόπους με τους οποίους το στρες επηρεάζει τη μνήμη, τις διαφορές και τις ομοιότητες στη δομή και λειτουργία ανάμεσα στον γυναικείο και ανδρικό εγκέφαλο, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους τρόπους που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, την επίδραση του περιβάλλοντος και των γονιδίων στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς καθώς και την ερμηνεία διαφόρων θεμάτων που άπτονται στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που εδρεύει στην Πάτρα. Μέλη της ΕΕΝ είναι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργάζονται σε θέματα σχετικά με το νευρικό σύστημα.
Η ΕΕΝ στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης στις Νευροεπιστήμες, της γνώσης γύρω από το νευρικό σύστημα αλλά και των ασθενειών που το προσβάλλουν, καθώς και του ρόλου που παίζει αυτό στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Επιπλέον, σημαντικός στόχος της ΕΕΝ είναι η ενημέρωση του κοινού για τις εφαρμογές και τις θεωρητικές προεκτάσεις της σύγχρονης έρευνας στις Νευροεπιστήμες.
«Η έρευνα πάνω στον εγκέφαλο αναπτύσσεται διαρκώς και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου, αν και ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη θεραπεία νευροψυχιατρικών ασθενειών», αναφέρει η κ. Κυριακή Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και πρώην Πρόεδρος της ΕΕΝ και συνεχίζει λέγοντας ότι «η ΕΕΝ στοχεύει με διάφορες δράσεις της να παρουσιάζει και να προωθεί με απλό και κατανοητό τρόπο τη γνώση που δημιουργείται από την έρευνα στο ευρύ κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραγωγή των παραπάνω βίντεο που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΕΝ που πραγματοποιήθηκε 8-10 Οκτωβρίου 2021 και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Η προσπάθεια αυτή της ΕΕΝ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα στον Εγκέφαλο (IBRO), της εταιρείας Genesis και της FENS (Federation of European Neuroscience Societies) καθώς και της DANA Foundation», καταλήγει η κυρία Σιδηροπούλου.
Τα βίντεο τα οποία έχουν μεταγλωττιστεί και στην Αγγλική γλώσσα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.