Παρόμοια αποτελεσματικότητα τα τροποποιημένα εμβόλια για Όμικρον
Τι έδειξαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές
Οι ενισχυτικές δόσεις των υπό δοκιμή εμβολίων, ειδικά κατά της Όμικρον, δεν φαίνεται να προσφέρουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες σε ζώα
Οι μέχρι τώρα δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων, τα οποία έχουν προσαρμοστεί ειδικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, παρέχουν μόνο μικρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υφιστάμενα εμβόλια Covid-19.
Καθώς η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίων «κομμένων και ραμμένων στα μέτρα» της άκρως μεταδοτικής αυτής παραλλαγής. Όμως οι πρώτες μελέτες στα ζώα δείχνουν ότι μία ενισχυτική δόση, ειδικά κατά της Όμικρον, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο άξιο λόγου όφελος, ανώτερο εκείνου της τρίτης δόσης των υπαρχόντων εμβολίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature».
Αν και οι περισσότερες έρευνες αφορούν μόνο έναν μικρό αριθμό ζώων και καμία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, ήδη τείνει να διαμορφωθεί μία εικόνα ότι μία τέτοια ενισχυτική δόση από ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν πρόκειται να αλλάξει το «παιγνίδι» εναντίον της.
«Αυτό που βλέπουμε να προκύπτει από αυτές τις προκλινικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα είναι ότι μία ενισχυτική δόση ενός εμβολίου, ειδικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής, δεν έχει κάποιο πραγματικά καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με μία ενισχυτική δόση ενός τρέχοντος εμβολίου», δήλωσε ο δρ Ντέηβιντ Μοντεφιόρι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας.
Τόσο η Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna ανακοίνωσαν στο τέλος Ιανουαρίου ότι ξεκίνησαν σε ανθρώπους κλινικές δοκιμές εμβολίων ειδικά κατά της Όμικρον και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σε μερικούς μήνες. Εν αναμονή αυτών των αποτελεσμάτων, οι αρχικές επιστημονικές προδημοσιεύσεις των μελετών σε ζώα παρέχουν μία πρώτη «γεύση» σχετικά με την πιθανή χρησιμότητα αυτών των αναπροσαρμοσμένων εμβολίων.
Μία μελέτη εξέτασε τις ανοσιακές αποκρίσεις οκτώ μαϊμούδων μακάκων που έκαναν δύο δόσεις του υπάρχοντος εμβολίου της Moderna και μία τρίτη δόση είτε από το ίδιο υπάρχον εμβόλιο είτε από αυτό που αναπτύσσεται ειδικά κατά της Όμικρον. Τα ζώα εμφάνισαν μία ευρεία ανοσιακή απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και επίσης είχαν θετική επίπτωση στα κύτταρα μνήμης Β.
Όπως, όμως, ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο ανοσολόγος Ρόμπερτ Σέντερ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, «μπορούμε ακόμη να καλύψουμε όλες τις γνωστές παραλλαγές με μία ενισχυτική δόση από τα τρέχοντα εμβόλια», ενώ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν εμφάνισε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το υπάρχον εμβόλιο.
Μία άλλη μελέτη σε ποντίκια βρήκε ότι η χορήγηση μίας ενισχυτικής δόσης εμβολίου ειδικά κατά της Όμικρον, μετά από δύο δόσεις mRNA, δεν παρείχε κάποιο επιπρόσθετο όφελος σε σχέση με την τρίτη δόση ενός υπάρχοντος εμβολίου. Σε ανάλογο αποτέλεσμα κατέληξαν άλλες δύο μελέτες επίσης σε τρωκτικά.
Τώρα, πλέον, ο επιστημονικός κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των εξελισσόμενων μελετών σε ανθρώπους για τα υπό ανάπτυξη αναπροσαρμοσμένα ειδικά κατά της Όμικρον εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, προκειμένου να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για την αξία τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.