Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής νόσησης
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους κάτω των 50 ετών
Θεοδωρίδου: Η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού υπερτερεί από αυτήν της φυσικής νόσησης.
Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία, η οποία υπερτερεί της ανοσίας που προσφέρει η φυσική νόσηση, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως διευκρίνισε η ίδια, «η νόσος προσφέρει ανοσία, η οποία όμως δεν γνωρίζουμε πόσο υψηλή είναι όταν μιλάμε για ασυμπτωματικούς ασθενείς ή τα παιδιά».
Ωστόσο η ίδια επισήμανε, ότι ούτε η φυσική νόσηση, ούτε τα εμβόλια προσφέρουν 100% ανοσία, καθώς αυτή εξαρτάται από την ηλικία αυτού που εμβολιάζεται, αν έχει υποκείμενα νοσήματα αλλά και από τις νεώτερες μεταλλάξεις. Πάντως, τόνισε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα για τη φυσική ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά από φυσική νόσηση, δημιουργεί συμπληρωματική ανοσία στη φυσική. Έτσι, όπως είπε, «η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχεται στο άτομο υψηλή ανοσία, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δ».
Έρευνα για την τρίτη δόση του εμβολίου
Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη και στα αποτελέσματα της τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια, τόνισε ότι συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών μορφών covid. Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες:
Την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε.
«Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».
Για μια ακόμη φορά, η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν, τονίζοντας ότι «η άρνηση του εμβολιασμού δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης, αλλά χρήζει παρεμβάσεων στην συμπεριφορά των ανθρώπων», κάνοντας συμπληρωματικά λόγο για κοινωνίες όπου επικρατεί η ατομικότητα και ο εγωκεντρισμός, σε σχέση με άλλες που υπάρχει ακόμα η έννοια για το σύνολο.
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους κάτω των 50 ετών
Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το «πράσινο» φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».
Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.