- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός-Εμβόλια: Τι ισχύει για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα
Το πόρισμα νέας επιστημονικής έρευνας
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν μικρότερη προστασία στους ανθρώπους με πολλαπλό μυέλωμα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Λιγότερο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη είναι επίκαιρη μετά τη γνωστοποίηση ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα, πέθανε σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της Covid-19, παρόλο που είχε προηγουμένως πλήρως εμβολιαστεί.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιολογίας του καρκίνου Cancer Cell, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times, μελέτησαν 44 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων Pfizer/BioNTech ή Moderna.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χαμηλή ή μηδαμινή ανοσιακή απόκριση στα mRNA εμβόλια από άποψη δημιουργίας αντισωμάτων (στους 17 από τους 44 δεν ανιχνεύονταν αντισώματα), είχαν επίσης ελάχιστα έως καθόλου Τ-λεμφοκύτταρα που βοηθάνε στην προστασία από σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Δηλαδή οι εν λόγω ασθενείς παράγουν πολύ λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα ως απάντηση στον εμβολιασμό τους, αλλά επίσης εμφανίζουν πολύ εξασθενημένη απόκριση από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Ενώ τα αντισώματα επιτίθενται στον ιό όταν τον ανιχνεύουν ότι κυκλοφορεί στο σώμα, τα Τ-λεμφοκύτταρα επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα περιορίζοντας την έκταση της λοίμωξης.
"Η απρόσμενη έλλειψη απόκρισης από τα Τ-κύτταρα, σε συνδυασμό με την απουσία αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δημιουργεί ανησυχία", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής αιματολόγος δρ Σαμίρ Παρέκχ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ανάγκη συχνών τεστ αίματος, ώστε να παρακολουθείται η ανοσιακή απόκριση του ασθενούς με πολλαπλό μυέλωμα μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19. Επίσης ο Παρέκχ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι ασθενείς να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.
Κορωνοϊός: Τι συνέβη με τον Κόλιν Πάουελ
Στην περίπτωση του Κόλιν Πάουελ, που πρέπει να θεωρηθεί λοίμωξη breakthrough (μόλυνση παρά τον εμβολιασμό), η οικογένεια του δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιές επιπλοκές είχε, ενώ έγινε γνωστό ότι είχε επίσης υποβληθεί σε θεραπεία για νόσο Πάρκινσον αρχικού σταδίου. Ο Πάουελ είχε στο παρελθόν κάνει θεραπεία κατά του πολλαπλού μυελώματος και δεν είναι σαφές αν η νόσος του βρισκόταν σε πλήρη ύφεση και σε ποιό βαθμό ο καρκίνος ή η αντικαρκινική θεραπεία οδήγησε τελικά στην επιδείνωση της υγείας του μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, το πολλαπλό μυέλωμα είναι ανάμεσα στις παθήσεις που εξασθενούν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19.
Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιούλιο στο ιατρικό περιοδικό "Leukemia" (Λευχαιμία), βρήκε ότι μόνο το 45% των ασθενών με ενεργό πολλαπλό μυέλωμα παράγουν επαρκή ανοσιακή απόκριση στα mRNΑ εμβόλια (τα επίπεδα αντισωμάτων είναι κάπως χαμηλότερα μετά από εμβόλιο Pfizer από ό,τι με Moderna). Άλλες έρευνες σε ΗΠΑ, Ισραήλ κ.α. έχουν δείξει ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και γενικότερα εκείνοι με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των λοιμώξεων breakthrough σε πλήρως εμβολιασμένους. Γι' αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες αντίστοιχες αρχές έχουν εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε αυτά τα άτομα. Ο Κόλιν Πάουελ - ο οποίος είχε κάνει δεύτερη δόση με Pfizer- είχε προγραμματίσει αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την ενισχυτική τρίτη δόση, επειδή στο μεταξύ αρρώστησε με Covid-19.
Το πολλαπλό μυέλωμα επηρεάζει κυρίως τα κύτταρα πλάσματος στον μυελό των οστών, ένα βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα τα εν λόγω κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, ενώ μερικές φορές αφύσικα αντισώματα που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με το CDC, μεταξύ των περίπου 187 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχουν μέχρι σήμερα υπάρξει 7.178 θάνατοι λόγω Covid-19, εκ των οποίων το 85% σε ασθενείς άνω των 65 ετών. "Οι θάνατοι από λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους όντως συμβαίνουν, αλλά υπάρχουν ορισμένες ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο", ανέφερε ο δρ Πίτερ Χότεζ, κοσμήτορας του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor του Τέξας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.