Health & Fitness

Δείτε πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ σε time lapse video

Εξαπλώνονται οι πανδημίες όπως οι δασικές πυρκαγιές;

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δείτε πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ (time lapse video)

Δείτε πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ σε time lapse video με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, αυτό το time lapse βίντεο δείχνει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ από το Φεβρουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Watch COVID-19 spread across the United States (9/30/21)

Όπως θα δείτε μοιάζει πολύ με μικρές φωτιές που φουντώνουν και μετά σβήνουν πριν ξαναφουντώσουν. Το πώς εξαπλώνονται οι δασικές πυρκαγιές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περιγραφή πανδημιών όπως αυτή.

Σκεφτείτε τον κορωνοϊό σαν μια φωτιά που καίει σε ένα δάσος. Εμείς είμαστε δέντρα. Το R0 είναι η ταχύτητα του ανέμου. Όσο πιο ψηλά είναι, τόσο πιο γρήγορα η φωτιά εξαπλώνεται στο δάσος. Και ακριβώς όπως μια δασική πυρκαγιά, ο κορωνοϊός χρειάζεται καύσιμο για να συνεχίσει. Είμαστε το καύσιμο. Σε άλλα μεταφορικά σενάρια δασικών πυρκαγιών, οι άνθρωποι «αναβοσβήνουν», «πετούν σπινθήρες» (όταν μολύνουν άλλους) και «καύσιμα» (όταν μολυνθούν). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μεταφορές πυρκαγιάς μεταφέρουν τους κινδύνους που ενέχουν τα άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, αλλά χωρίς να αποδίδουν ευθέως την ευθύνη. Όμως σε αυτόν τον παραλληλισμό οι άνθρωποι περιγράφονται ως άψυχες οντότητες (δέντρα, ανάφλεξη, καύσιμα) που καταναλώνονται από τη φωτιά και συμβάλλουν στην εξάπλωσή της.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ