- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: Η Κλίμακα εξηγεί
Ένας απλός τρόπος να σταματήσουμε το στίγμα: Μιλάμε!
Οδηγίες από τη ΜΚΟ «Κλίμακα» για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ψυχικών διαταραχών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή Κυριακή και ανατρέξαμε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της πολύ σημαντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», η οποία έχει εδώ και πολλά χρόνια αφιερώσει την πολυσχιδή δράσης της στους ψυχικώς πάσχοντες συνανθρώπους μας και την Ψυχική Υγεία.
Αναζητήσαμε οδηγίες για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ψυχικών διαταραχών, καθώς καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι η ψυχική νόσος δεν είναι μεταδοτική. Η προκατάληψη είναι!
Ας αφήσουμε, όμως, την «Κλίμακα» να μας εξηγήσει:
Μπαίνοντας σε μια συζήτηση για ψυχικές διαταραχές, υγεία και εξαρτήσεις, δεν αργεί ποτέ πολύ η ώρα για να κλέψει το «στίγμα» την παράσταση. Πορίσματα αρνητικά, τα οποία προκύπτουν μέσα από ελλιπείς γνώσεις και ημιμάθεια, περιγραφές, «πιστεύω» και αντιλήψεις που θυμίζουν κάτι από μεσαίωνα και συμπεριφορές εκ των πραγμάτων ασαφείς, ασταθείς και αβάσιμες κάνουν πάρτι στη γλώσσα και στα μυαλά των περισσότερων από εμάς. Οι γρήγορες κρίσεις, ανέκαθεν αποτελούσαν τις εύκολες κρίσεις, τις αμάσητες, τις επιφανειακές και ενώ πλέον αυτά ανά τον κόσμο είναι γνωστά, επιμένουμε ακόμα να μιλάμε για το «στίγμα» των ψυχικών διαταραχών. Μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να συμβάλουμε σε έναν πιο υγιή κόσμο και δημιουργικό και αν ναι, πως θα το πετύχουμε;
1. Οι άνθρωποι δεν είναι οι διαγνώσεις τους.
Ένας άνθρωπος που έχει σχιζοφρένεια, που παλεύει με απανωτές κρίσεις πανικού, που έχει κατάθλιψη, ή κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, δεν είναι αυτομάτως και οι διαγνώσεις του. Πολλές φορές έχουμε ακούσει αρνητικά προσδιορισμένους επιθετικούς προσδιορισμούς του στιλ «Αυτός είναι καταθλιπτικός»… Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Δεν είναι διαγνώσεις. Κάπως έτσι ξεκινά η συνειδητοποίηση και γεννιέται ο σεβασμός. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα…
2. Μη φοβάσαι τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.
Ίσως κάποιες από τις συμπεριφορές τους αρκετές φορές είναι απρόβλεπτες και κρίνονται «περίεργες», ή «αψυχολόγητες», όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές όποιου μεγέθους είναι στην κυριολεξία ήρωες, που παλεύουν καθημερινά για τη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, την ανεξαρτησία και το σημαντικότερο… την υγεία τους. Δεν χωράει σε όλα αυτά κανένας λόγος για συναισθήματα λύπησης, οίκτου, πόσο μάλλον φόβου.
3. Μην τους κατηγορείς
Η κατάθλιψη, ο πανικός και άλλες ψυχικές διαταραχές πολλές φορές συχνά υποβόσκουν, χωρίς να βγαίνουν απροκάλυπτα στην επιφάνεια. Αντί να κατηγορείς, μάθε να ακούς ουσιαστικά όχι το «πρόβλημα», αλλά το «ζήτημα» του άλλου, χωρίς να είσαι έτοιμος για άλλη μια φορά να βγάλεις από μόνος σου διάγνωση.
4. Γίνε πρότυπο!
Χάρισμα είναι να ακούς και όχι να μιλάς. Δώσε χώρο στον άλλο για έκφραση, για αληθινή επικοινωνία και χάρισέ του απλόχερα στήριξη και κατανόηση. Μέσα από το «μοίρασμα», μπορούν να γεννηθούν καταπληκτικές εμπειρίες και ουσιαστική «σύνδεση». Τι πιο σημαντικό … Κάνε λοιπόν τη διαφορά και δώσε ώθηση στο συνομιλητή σου που έχει κάποια ψυχική διαταραχή να μοιραστεί. Γίνε πρότυπο και ενέπνευσε! Πολλές φορές και μόνο αυτό είναι αρκετό.
5. Μίλα ανοιχτά!
Οι ψυχικές διαταραχές αγγίζουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ανθρώπων στην κοινωνία μας και ακόμα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Έχε το θάρρος να μιλήσεις ανοιχτά για τη ψυχική σου υγεία, ή για τη ψυχική υγεία κάποιου αγαπημένου σου προσώπου. «Δίδαξε» με την προσωπική σου εμπειρία τους άλλους και ενέπνευσε τους να μιλούν περισσότερο ανοιχτά και λιγότερο σκληρυντικά δογματισμένα. Μίλα με προσοχή και τέλος, ενδυνάμωσε την αντίληψη ότι ένας κόσμος δίχως στίγμα, είναι ευθύνη όλων μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.