- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός: Το πρόβλημα δεν είναι η διασπορά
Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας και τι συμβαίνει με τους διασωληνωμένους
Γιατί πλέον το πρόβλημα με τον κορωνοϊό δεν είναι η διασπορά και τι συμβαίνει με τους διασωληνωμένους
Όποιος πιστεύει ακόμη ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι μία κάποια ευρεία διασπορά του κορωνοϊού, πλανάται πλάνην οικτράν.
Δεν έχει παρά να μελετήσει κανείς το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ιδιαιτέρως το μέρος εκείνο το οποίο παρουσιάζει τον δείκτη θετικότητας στις περισσότερες από 70 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.
Εκείνο το οποίο θα διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα είναι κάτι το οποίο αιτιολογεί και δικαιολογεί απολύτως την επιλογή της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να ανακοινώσουν την «πλήρη ελευθερία για τους πλήρως εμβολιασμένους σε όλη τη χώρα», αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 9 Οκτωβρίου.
Τι βλέπει κανείς; Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το εξής εντυπωσιακό: Δεν υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας μας, στην οποία ο εβδομαδιαίος μέσος δείκτης θετικότητας να βρίσκεται πάνω από το… 0,9% - ο μέσος όρος της εβδομάδας είναι στο 0,36%.
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας, λοιπόν, δεν είναι η διασπορά του νέου κορωνοϊού, είναι ο υψηλός αριθμός των ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID–19, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID–19 έφτασαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου τους 347, δηλαδή 13 ασθενείς περισσότεροι σε σχέση με την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.
Φυσικά, ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με νόσο COVID–19 εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη μακάβρια λίστα των ανθρωπίνων απωλειών από επιπλοκές της νόσου COVID–19.
Με άλλα λόγια, στα 2.331 έφτασαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 2.187 για την περασμένη Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, με τη διενέργεια 196.219 διαγνωστικών tests, και με τον ημερήσιο δείκτη θετικότητας να αυξάνεται, αλλά πάρα πολύ οριακά, και να φτάνει στο 1,19%, έναντι του 1,10% για την περασμένη Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε ήδη, στους 347 αυξήθηκαν πολύ σημαντικά την Τετάρτη 6 Οικτωβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID–19, έναντι των 334 για χθες, Τρίτη, ενώ στους 3.190 αυξήθηκαν οριακά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Μεταξύ των 347 διασωληνωμένων ασθενών, οι 307 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 40 (11,53%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 21 συνάνθρωποί μας έχασαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID–19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 15.012.
Ακόμη να εμβολιαστείτε εσείς; Το σκέφτεστε ακόμη;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.