Health & Fitness

Τραχειοστομία και δυσφαγία: Επιστημονική Ημερίδα

Δείτε πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραχειοστομία και δυσφαγία: Επιστημονική Ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα για την αντιμετώπιση του ασθενούς με τραχειοστομία και δυσφαγία

«Αξιολόγηση και αντιμετώπιση ασθενούς με Τραχειοστομία και Δυσφαγία» είναι το θέμα της Επιστημονικής Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου με ελεύθερη συμμετοχή, με έναρξη εργασιών 9 π.μ.

Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των ασθενών επισημαίνει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, δρ Ανατολή Παταρίδου (pataridou.gr): «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τάση για ολοένα βελτιούμενη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η Ημερίδα αυτή θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των ειδικών σε μια ομάδα ανθρώπων, που, ήδη, έχουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, που σχετίζεται με σοβαρές διαταραχές σε βασικές λειτουργίες, όπως η Σίτιση και η Αναπνοή», αναφέρει η κα Παταρίδου και προσθέτει: «Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των ασθενών απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και εξατομίκευση, γεγονός που τους εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσφαγίας είναι κρίσιμη, για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών».

Στην Ημερίδα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα στάδια της κατάποσης, η επίδραση της τραχειοστομίας στον μηχανισμό κατάποσης, ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή και του διαιτολόγου, όπως και οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις. Επιπλέον θα μιλήσει ένας ασθενής, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η δυσφαγία (αλλιώς οι διαταραχές κατάποσης) συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή με εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα προβλήματα διατροφής, όπως η νευρική ανορεξία, που έχει καθαρά ψυχολογικά αίτια. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα.

Όπως εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου Ανατολή Παταρίδου: «Η κατάποση είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, που εκτελεί ο οργανισμός, για την οποία απαιτείται ο συντονισμός και ο έλεγχος 50 μυϊκών ομάδων και 5 κρανιακών νεύρων. Έτσι η παρουσίαση ενός προβλήματος δυσφαγίας μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια και να εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα».

Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσφαγίας είναι η αδυναμία κατάποσης, η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για τη μάσηση και την κατάποση, ο βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού, τα μεγάλα σε διάρκεια γεύματα, η αίσθηση ξένου αντικειμένου στον λαιμό, η διαφυγή τροφής ή υγρού από το στόμα, η αλλοίωση της φωνής, η απώλεια όρεξης αλλά και βάρους, λόγω μη επαρκούς σίτισης και οι επανειλημμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στα παιδιά και στα μωρά μπορεί να παρουσιαστεί ως δυσκολία στα γεύματα (μεγάλη διάρκεια γευμάτων) ή στον θηλασμό, ως άρνησή τους για λήψη τροφής ή υγρών, με βήχα ή πνιγμό κατά τη σίτιση, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και με αδυναμία απόκτησης φυσιολογικού βάρους.

Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σίτιση ενός ατόμου μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή απλά στην αύξηση της ηλικίας του. Τα ηλικιωμένα άτομα συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάποση και στη μάσηση της τροφής τους. Η δυσφαγία μπορεί να προέλθει από παθολογικά αίτια όπως π.χ. το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος του φάρυγγα. Συχνά, όμως, μπορεί να σχετίζεται και με ψυχολογικούς παράγοντες. Η μειωμένη διάθεση, που παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, πολλές φορές οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και άρνηση κατανάλωσης επαρκούς τροφής. Επίσης, τα φάρμακα που λαμβάνουν, μπορεί να αλλοιώσουν αισθήσεις όπως η γεύση και η όσφρηση, επηρεάζοντας και τη λήψη φαγητού.

«Στους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας σίτισης με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία. Η σίτιση με Levin προτιμάται αρχικά σε όλους αυτούς τους ασθενείς, δεν προβλέπεται, όμως, να γίνεται μακροχρόνια. Η γαστροστομία είναι η εναλλακτική μέθοδος σίτισης ασθενών με άνοια, νόσο Parkinson και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς η σίτιση με Levin έχει σοβαρά μειονεκτήματα και δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πλέον γίνεται αναίμακτα και χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω της γαστροσκόπησης» καταλήγει η κα Παταρίδου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, θα βρείτε εδώ

image.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.